Nobelprijs voor de Vrede voor VN en Kofi Annan

Annan zelf reageerde vrijdagmorgen verheugd: 'Het is een geweldig gevoel en een grote aanmoediging voor ons en de organisatie. Tegelijkertijd is het een grote verantwoordelijkheid op een moeilijk moment als dit, maar het moedigt ons nog maar eens aan te blijven zoeken naar vrede', aldus de secretaris-generaal van de VN.

In de motivatie voor de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de VN, zei de secretaris van het Nobelcomité, Geir Lundestad, dat de 'organisatie een voorvechter van vrede en veiligheid in de wereld is'. Kofi Annan kreeg de de prijs voor zijn werk om 'de Verenigde Naties nieuw leven in te blazen in een organisatie die amper meer kan dan wat de lidstaten haar toestaan.' Annan wordt verder geprezen voor de aandacht die de VN mede dankzij hem besteedt aan 'nieuwe uitdagingen zoals aids en internationaal terrorisme'.

De 63-jarige Ghanees Kofi Annan is sinds 1997 secretaris-generaal van de VN. Hij volgde de Egyptenaar Boutros Boutros Ghali op, die na zijn eerste termijn niet langer kon rekenen op de steun van de Verenigde Staten. Annan werd vervolgens door Washington naar voren geschoven. In juni stemde de VN unaniem in met een tweede termijn van vijf jaar voor Annan. De voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Richard Holbrooke noemde Annan 'de beste secretaris-generaal in de geschiedenis van de VN'.

Annan werkt al sinds 1962 voor de VN. Van 1993 tot en met 1996 was hij verantwoordelijk voor de vredesoperaties van de VN. Critici verwijzen vooral naar de terugtrekking van blauwhelmen uit Ruanda in 1994 waarna Hutu's massaal Tutsi's afslachtten. Daarbij vielen in enkele maanden 800.000 doden. Annan was ook verantwoordelijk voor de VN-vredesoperaties toen blauwhelmen in Bosnië in 1995 niet konden verhinderen dat er door Serviërs genocide werd gepleegd op Bosnische Moslims.

Overlevenden van de volkenmoord in Ruanda behoorden gisteren dan ook tot de weinigen die niet enthousiast waren over de toekenning van de Nobelprijs aan Annan en de VN. Het Nobelprijscomité heeft volgens de voorzitter van de organisatie van de overlevenden van de volkerenmoord (Ibuka), Antoine Mugesera, 'met de toekenning van de prijs aan Annan een vergissing gemaakt. Hoe kun je iemand, nadat hij het zo heeft laten afweten in Ruanda, zo'n belangrijke prijs geven?'

Desalniettemin overheersten gisteren de felicitaties. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel (PRL), prees Kofi Annan gisteren ook mede namens het Europees Voorzitterschap van België als 'een opmerkelijk mens met een bijzondere visie'. Regeringswoordvoerders uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en China lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Het is de eerste keer dat de Verenigde Naties als geheel de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen. Onderdelen van de VN viel al wel eerder de eer te beurt, zoals de blauwhelmen (in 1988), het hoge commissariaat voor de vluchtelingen van de VN (UNHCR) in 1981 en het kinderfonds UNICEF in 1956. Kofi Annan is de tweede secretaris-generaal van de VN die de prijs krijgt. In 1961 werd de Noorse voormalige secretaris-generaal, Dag Hammarskjöld, postuum met de prijs geëerd. BaK

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud