Advertentie

Nog geen akkoord bij Sabena

De vakbonden aanvaarden dat er extra ontslagen komen, maar eisen sociale begeleidingsmaatregelen zoals brugpensioen. Daar is volgens de directie geen geld voor.

Maandag wordt aan het ministerie van Arbeid en Tewerkstelling de aanstelling van een sociaal bemiddelaar gevraagd. Volgens Dennis De Meulemeester van het ABVV zou het de bedoeling zijn om tegen 3 oktober, dag waarop een algemene aandeelhoudersvergadering is gepland, duidelijkheid te hebben of het businessplan kan uitgevoerd worden.

Minister van Overheidsbedrijven Rik Daems betreurt dat de vakbonden en de directie van Sabena zondagavond geen akkoord hebben bereikt. "Het is vijf na twaalf, de vakbonden spelen met vuur", aldus Daems op het VRT-journaal. Volgens Karel Gacoms van het ABVV is het "de minister die met vuur speelt".

Volgens Daems is het enkel uitstel van executie, gezien het verslechterende klimaat in de luchtvaartsector. Wereldwijd kondigden luchtvaartmaatschappijen duizenden ontslagen aan, het is ondenkbaar dat Sabena daar als enige aan zou ontsnappen, aldus Daems.

"Het is de minister die met vuur speelt", aldus Karel Gacoms van het ABVV in een reactie. "Sabena is een bedrijf met 12.000 werknemers. Waarom kan hier geen brugpensioen vanaf 50 jaar, wat in zovele andere bedrijven wel bestaat", vroeg de vakbondsman zich af.

Wegens het uitblijven van een akkoord wordt maandag opnieuw onderhandeld, ditmaal met behulp van een sociaal bemiddelaar. De piloten bij monde van Filip van Rossem van de Belgian Cockpit Association zullen ingaan op de uitnodiging van de sociaal bemiddelaar. "We hebben reeds een voorstel ingediend om loon in te leveren in ruil voor het behoud van jobs en werken na overleg met de directie dat voorstel verder uit", aldus Van Rossem.

Zie ook het dossier over Sabena.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.