Obligatiefondsen halen voordeel uit somber beursklimaat

De Europese beurzen openden woensdag lager nadat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente voor de zevende maal dit jaar heeft verlaagd. De meeste beleggers hadden deze nieuwe renteversoepeling verwacht, maar waren vooral verrast door de sombere verklaring die de rentedaling begeleidde. Volgens de Fed is de kans nog altijd groot dat de Amerikaanse economie verder afzwakt. Daarom is het best mogelijk dat de Fed in oktober de rente opnieuw verlaagt. (Fed blijft bezorgd over economie VS)

Ook voor de Europese economie zijn de vooruitzichten allesbehalve rooskleurig. De laatste indicatoren suggereren dat de economie in de eurozone nog een tijdje zal slabakken. Die Europese economische groeivertraging heeft ook haar invloed op België. De Bank Brussel Lambert (BBL) gelooft zelfs dat de Belgische economie in het tweede en het derde kwartaal een negatieve groei boekt en dus een recessie doormaakt. (Amerikaanse en Europese economie evolueren weinig in juli en BBL voorspelt recessie in België)

De aandelenmarkten worden er niet populairder op door al deze treurige economische vooruitzichten. Maar obligatiefondsen konden dankzij dit slechte beursklimaat aan een spectaculaire comeback beginnen. Bij de vijf grootste Belgische financiële instellingen werd er het voorbije halfjaar netto 2.238 miljoen geïnvesteerd in vastrentende fondsen. In dezelfde periode vorig jaar was er nog een netto-uitstroom van 678 miljoen euro. Volgens Fortis-econoom Philippe Gijzels is de tijd nog niet rijp om zich opnieuw op aandelen te storten. Daarvoor moeten de beurskoersen zich eerst stabiliseren moeten de leidende indicatoren zich duidelijk verbeteren. (Economen schrikken van somber Beige Book)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud