Olieprijs zakt voor OPEC-bijeenkomst

Eind vorige week moest voor een vat nog 23,98 dollar worden neergeteld. Daarmee is in een tijdspanne van drie dagen de OPEC-olie 17 procent goedkoper geworden.

De energieministers van het OPEC-kartel komen woensdag in Wenen samen om zich te beraden over de productiehoeveelheid en de prijs. Sommige OPEC-lidstaten hebben al laten verstaan dat ondanks de instorting van de prijs de huidige dagproductie van 23,5 miljoen vaten gehandhaafd zal blijven.

Er wordt gerekend op een toename van de vraag in het winterseizoen. Deskundigen van de OPEC-lidstaten hebben er al meermaals op gewezen dat de OPEC zich bewust is van zijn verantwoordelijkheid voor de wereldeconomie en dat het een duurzame prijs van ongeveer 25 dollar per vat nastreeft.

De nieuwe olieprijs ligt duidelijk buiten de vork (22-28 dollar) die de OPEC heeft afgesproken. Volgens het prijs- en productiemechanisme vermindert het kartel de productie met een half miljoen vaten per dag, als de olieprijs 20 dagen lang onder de 22 dollar noteert.

De OPEC-conferentie, waaraan ook vertegenwoordigers van de olieproducenten Mexico en Rusland deelnemen, begint woensdagnamiddag.

De prijs van de Brent-olie ging in Londen licht naar beneden bij de opening van de markten. De beleggers reageerden daarmee op de sterke toename van de Amerikaanse brandstofvoorraden, ze rekenen op het behoud van het huidige productieniveau van de OPEC-landen. Op de middag was een vat Brent-olie uit de Noordzee voor levering in november 22,20 dollar waard na een slot van 22,38 dollar dinsdag. In New York noteerde de ruwe olie ("light sweet crude") voor levering in november dinsdag 21,81 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud