Olievraag op laagste punt sinds 1986

Volgens de IEA is de slinkende vraag het gevolg van de terreuraanslagen van 11 september, waardoor er fors minder luchtverkeer is en de economie verder slabakt.

In zijn jongste ramingen, die vrijdag werden gepubliceerd, gaat het IEA uit van een consumptiestijging met amper 120.000 vaten per dag, 400.000 minder dan verwacht. Volgend jaar zal de stijging op 600.000 vaten per dag neerkomen, nog steeds een derde minder dan in de jaren '90.

De problemen in de luchtvaartsector zijn in belangrijke mate verantwoordelijk voor de verminderde vraag. De IEA berekende dat de levering van kerosine in de VS, de grootste markt, met 18 procent is verminderd.

De ramingen zijn slecht nieuws voor het oliekartel OPEC, dat bijna een derde van de wereldproductie voor zijn rekening neemt. Dat staat door de recente ontwikkelingen voor een dilemma. Door productiebeperkingen kan de OPEC de scherp gedaalde olieprijs opkrikken, maar aan de andere kant kan het daarmee de wereldeconomie dieper in de problemen storten. In het laatste geval zal de vraag naar olie verder afnemen.

Deze week liepen geruchten dat de OPEC de productie met 1 miljoen vaten wil verminderen. De organisatie wil slechts kwijt dat ze overleg pleegt over de huidige situatie. Rusland, dat geen lid van de OPEC is, heeft al laten weten mogelijk meer olie op te pompen als de OPEC tot actie overgaat. Dan zou het oliekartel zichzelf in de vingers snijden met een productieverlaging.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud