Advertentie

Omzet kleinere aandelen valt drastisch terug

Dat beleggers nog maar weinig belangstelling voor binnenlandse small- en midcaps aan de dag leggen, is al lang geen geheim meer. Door de introductie van de euro, waardoor de wisselkoersverschillen in de eurozone wegvielen, trokken de Belgische investeerders naar het buitenland. Tegelijk maakten bedrijven als Real Software hun beloftes niet waar. Een blik op de omzetcijfers van de voormalige Belgische beurslievelingen wijst op de rampzalige omvang van de exodus.

De redactie onderzocht de gemiddelde maandomzet van alle Belgische bedrijven die op de beurs van Brussel tussen begin 1996 en eind 1998 voor de eerste keer noteerden. Vastgoedbevaks werden geweerd, net als bankgroep Dexia wegens haar enorme beurskapitalisatie. De beursomzet van de 27 overblijvende bedrijven zakte tijdens de eerste zeven maanden van 2001 gemiddeld met 69 procent tegenover het maandgemiddelde van 1999.

Sommige ondernemingen lijken helemaal geen beleggers meer aan te trekken. De beursomzet van het Brusselse Link Software stuikte, onder meer wegens de wereldwijde malaise in de technologiesector, helemaal in elkaar (-92 %). Ook bedrijven uit de traditionele economie werden niet gespaard. Bij vennootschappen als bioscoopgroep Kinepolis (-90%) is dat te wijten aan slechte resultaten. Toch vielen ook ondernemingen die hun prognoses wel waarmaakten in ongenade, getuige de omzetdaling van 87 procent bij koffiebrander Miko.

De sterk gedaalde aandelenkoersen verklaren slechts voor een deel de tanende beursomzet. Beleggers die in 1998 inschreven op 100 aandelen Associated Weavers betaalden daar omgerekend 2.540 euro voor. Indien ze de aandelen nu zouden verkopen, levert de transactie slechts 355 euro op. Toch zijn in vrijwel alle gevallen ook de volumes in elkaar gezakt.

Slechts twee bedrijven uit de lijst, Omega Pharma en Quest for Growth, slaagden erin de belangstelling te verhogen. Opmerkelijk is dat ook de grootste Belgische aandelen als Fortis, Dexia of Delhaize hun omzetcijfers met tientallen procenten konden opdrijven. Zij kunnen door hun omvang in de internationale beleggerswereld blijven meespelen.

SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud