Onclin (Dexia): voorstel van vakbonden leidt tot meer ontslagen

Het management van Dexia wil in de fusiebank Dexia-Artesia een volledig zelfstandig netwerk zoals in het vroegere Dexia. Dit voorstel botste op heel wat vakbondsverzet. De directie van Dexia is nu bereid om over een gemengd kantorennet te praten maar volgens hen zal dat tot extra banenverlies leiden. "De kantoren van Bacob zijn minder rendabel dan die van Dexia. We willen dat alle kantoren even rendabel zijn zoals die van Dexia. Om dat te verwezenlijken zullen er meer banen moeten sneuvelen ", aldus Onclin. Hij verklaart die verschillen tussen beide netwerken door het zelfstandig karakter van de Dexia-kantoren. "Dat stimuleert de motivatie en rendabiliteit van de kantoren", zei hij.

Onclin kwam ook nog even terug op de kwartaalcijfers van dinsdag. Hij vindt de negatieve reactie van de analisten en de beleggers overdreven. "Onze prestaties in het derde kwartaal liggen nog veel hoger dan die van andere Europese banken. De verwachtingen van de analisten lagen te hoog", betoogt hij. Hij wees ook op het feit dat Dexia 40% van zijn inkomsten uit financiering van publieke projecten haalt ; "Dit is uniek voor een bank, vooral omdat die inkomsten quasi risicovrij zijn." Hij gaf wel toe dat Dexia niet helemaal gespaard bleef van de economische malaise. Vooral de inkomsten uit vermogensactiviteiten vielen tegen. Ook het personeelskostenprobleem beaamde hij. Het personeelsbestand steeg in de vermogensactiviteiten steeg terwijl de inkomsten sterk daalden. Hij zei ook dat de extra provisies voor probleemkredieten een doorn in het oog waren van de analisten. "Als we die provisies niet zouden nemen zijn we onverantwoorde beheerders in de huidige marktomstandigheden. Als we die wel nemen zeggen de analisten dat we ook getroffen worden door de crisis", zei Onclin.

Onclin zei ook dat de fusie op schema zit. Na 20 weken zijn de automaten voor Dexia en Artesia voor beide klanten toegankelijk. In 2003 moeten de kantoren gefusioneerd worden en in 2005 moet de volledige fusie afgerond zijn. Sneller is volgens de directie niet mogelijk omdat ze onder meer op fysische grenzen stuiten zoals de bouw en de vergunningen voor nieuwe kantoorgebouwen. Voordat een volledig nieuw te bouwen kantoor operationeel is zijn er een aantal jaren verstreken. Wat de producten betreft zal er op Batibouw 2002 een gemeenschappelijk woningsproduct gelanceerd worden.

03/286 03 94

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud