Advertentie

Onzekere beurzen

Volgens Gary Dugan, hoofdstrateeg bij de Amerikaanse zakenbank JP Morgan Fleming, blijven de economische verwachtingen nog altijd vrij somber. Wall Street houdt hier volgens hem nog veel te weinig rekening mee. "Amerikaanse beleggers zijn te optimistisch, en verwachten nog altijd dat de bedrijfswinsten volgend jaar met 17% zullen stijgen. Daardoor staat de Amerikaanse beurs nu 25% te duur", zegt Dugan. Volgens Dugan zijn de verwachtingen in Europa over het algemeen veel realistischer, waardoor er hier mooie koopjes te doen zijn. Niet iedereen lijkt het hier trouwens mee eens: de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley deze week nog weten dat het de Europese winstvooruitzichten voor 2002 voor vijftig procent overdreven vond. (Hoofdstrateeg JP Morgan Fleming ziet mooie koopjes in Europa)

Rudi Dornbusch, voormalig economisch hoofdadviseur van het IMF en de Wereldbank, gelooft dat de huidige recessie milder zal zijn dan die van 1982, de ergste sinds de jaren 30. Hij ziet wel twee andere scenario s die een veel grotere klap kunnen betekenen voor de wereldeconomie dan de aanslagen van 11 september: de val van de Saudische koninklijke familie en de financiële ineenstorting van Japan. De val van het Saudische hof zou de olieprijzen bijzonder fors opdrijven, met een zware recessie als gevolg. En een financiële ineenstorting van Japan zou het land in een nieuwe Grote Depressie brengen. Die zou zich volgens Dornbusch als een vloedgolf kunnen verspreiden over de andere belangrijke economische gebieden. (Economische nachtmerrie mogelijk door Saudische koningshuis en Japanse financiën)

Op de Belgische markt bevinden veel small caps -kleinere aandelen- zich momenteel 25,50 of 75 procent onder hun hoogs te koersen. Voor veel beleggers is dit een aanleiding om aandelen (bij) te kopen, want mogelijk ligt er een inhaalbeweging in het verschiet. Maar Roland Van der Elst van de Vlaamse Federatie van Beleggingsklubs (VFB) waarschuwt dat je hier nooit te fanatiek in mag zijn. Het is immers fout te denken dat de hoogste koersen vroeg of laat wel zullen terugkomen, benadrukt hij. (Voortfeesten met smallcaps)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud