Op valreep tweede bod op Pharming Geel

Sinds begin augustus werkt het Nederlandse Pharming onder gerechtelijk akkoord. Ook de fabriek in Geel, die is ondergebracht in een aparte vennootschap Pharming NV, waarvan het Leidense moederbedrijf Pharming Group NV de enige aandeelhouder is, werkt onder gerechtelijk akkoord. Maandag ontvingen de bewindsvoerders van de Belgische divisie een tweede bod op de Belgische activiteiten van het Amerikaanse op Nasdaq genoteerde Transkaryotic Therapies (TKT).

TKT biedt 15 miljoen euro op de fabriek die nu in Geel gebouwd wordt. "Die fabriek is voor 95 procent af, heeft 23 miljoen euro gekost en moet dienen voor de productie van het experimentele geneesmiddel pompase tegen de dodelijke spierziekte van Pompe. TKT biedt alleen op de fabriek. Het personeel en alle vorderingen blijven in handen van Pharming. Na de verkoop van de fabriek wil Pharming via een aandelenuitgifte 35 tot 40 miljoen euro vers geld ophalen. Dat moet genoeg zijn om de tijd tot het naar de markt brengen van het eerste geneesmiddel te overbruggen", zegt Luc Lenaerts, bewindsvoerder van Pharming Geel.

TKT is een op Nasdaq genoteerd biotechbedrijf dat zich net als Pharming toespitst op de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen zeldzame ziektes. Het heeft al een geneesmiddel tegen de ziekte van Fabry op de markt. Bij Pharming in Nederland was niemand bereikbaar voor commentaar, maar volgens Lenaerts kan het bod van TKT beschouwd worden als een gezamenlijk bod met Pharming Nederland.

Het bod van TKT is het tweede bod op Pharming België. Eerder bracht Genzyme, de voormalige partner van Pharming, al een bod uit op de fabriek in Geel. Genzyme wil de activa, het handelsfonds, het personeel en vorderingen overnemen. Het zou om een financieel nogal mager bod gaan. Pharming heeft in België 250 schuldeisers die samen een bedrag van 6,5 miljoen euro te goed hebben.

De overname van Geel past in de zoektocht van Genzyme naar extra productiecapaciteit. Genzyme wil in Geel 2 tot 4 miljard frank investeren in de bouw van installaties voor de grootschalige kweek van genetisch gemanipuleerde hamstercellen. Genzyme gebruikt die technologie nu al voor een medicijn tegen de ziekte van Gaucher. Op termijn wil Genzyme de tewerkstelling in Geel optrekken van 100 tot 150 banen.

De schuldeisers keurden beide biedingen met 96 procent van de stemmen goed. Het is nu aan de rechtbank om te beslissen welk bod het haalt. Voor de rechtbank een uitspraak doet, worden eerst nog de raad van bestuur, vertegenwoordigers van de werknemers en de aandeelhouders gehoord.

GA

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud