Oppositie verovert provincie in centrum Afghanistan

De provincie Ghor viel in handen van de oppositie na een slag van vier uur om de stad Chaghcharan, de hoofdstad van de provincie. Een woordvoerder van de oppositie zei dat de bevolking van de streek zeer tevreden was met deze bevrijding en dat de strijders onder het bevel van Fazul Karim Aimaq, de vroegere gouverneur van Kabul, heer en meester zijn in de regio. De strijd is inmiddels opgeschoven naar het zuidoosten, naar de aangrenzende provincie Uruzgan.

Chaghcharan ligt op de weg tussen Herat in het westen en de Afghaanse hoofstad Kabul. Woensdag had de Noordelijke Alliantie al laten weten dat de Taliban hun belangrijkste bevoorradingsroute vanuit Kabul hadden prijsgegeven. De weg richting Herat was de enige resterende bevoorradingsroute tussen Kabul en het noorden van het land. Daar controleert de Noordelijke Alliantie een deel van de provincie Takhar, de volledige provincie Badakshan, de Panshirvallei en een deel van de Shomalivlakte ten noorden van Kabul.

De verovering van Ghor is een morele opkikker voor de Noordelijke Alliantie. Na de moordaanslag op haar leider, Ahmed Shah Massoud, twee dagen voor de aanslagen van 11 september in de VS, werd de Noordelijke Alliantie nog beschouwd als op sterven na dood. Twee mannen die zich voordeden als journalisten voerden de aanslag op Massoud uit. Vermoed wordt dat ze op pad werden gestuurd door Osama bin Laden, die de VS beschouwen als hoofdverdachte voor de aanslagen van vorige maand in Washington en New York.

De verovering van Ghor volgt een dag nadat de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, de Noordelijke Alliantie had aangespoord om tot actie over te gaan. De oppositie lijkt evenwel te aarzelen met een offensief tegen Kabul, dat vijf jaar geleden in handen van de Taliban viel. De internationale gemeenschap beschouwt de toenmalige president, Burhanuddin Rabbani, nog steeds als het rechtmatige staatshoofd van Afghanistan.

Rabbani verklaarde donderdag dat de Afghaanse regering in ballingschap en de Noordelijke Alliantie de kern moeten vormen van de toekomstige voorlopige regering. Hij sprak zich in buurland Tadzjikistan uit voor een republiek en zweeg over een rol voor de voormalige Afghaanse koning Zaher Shah. Woensdag had Rabbani nochtans toegegeven dat de voormalige koning het recht heeft het lot van Afghanistan mee te bepalen.

Vorige maand bereikten de entourage van de koning en de oppositie een akkoord over de vorming van de Afghaanse Hoge Raad van nationale eenheid. De 120 leden van die raad moeten eerstdaags worden benoemd. De raad moet de stamhoofden van het land bijeen zien te brengen. Die dienen dan een staatshoofd en een voorlopige regering te benoemen.

Vluchtelingen uit Afghanistan vrezen na de val van de Taliban een terugkeer naar de toestand van midden de jaren negentig. Toen voerden Afghaanse krijgsheren constant oorlog met elkaar. Het is niet denkbeeldig dat na de val van de Taliban leidende figuren in de Noordelijke Alliantie het laken naar zich willen toetrekken.

Groot-Brittannië wil volgens de Britse pers dat alle etnische groepen vertegenwoordigd zijn in de toekomstige regering, die met behulp van de internationale gemeenschap in het zadel kan worden geholpen. Londen wil alvast niet dat de Noordelijke Alliantie na de val van de Taliban alleen de dienst uitmaakt. Dat is beslist ook niet de wens van Pakistan, dat erg vijandig staat tegenover de Alliantie.

De Noordelijke Alliantie riep Pakistan begin deze week op zich niet langer te bemoeien met Afghaanse aangelegenheden. Ahmad Wali Massoud, de broer van de vermoorde leider van de Alliantie, vroeg de westerse regeringen maandag Pakistan geen rol toe te kennen in de politieke toekomst van het land, in ruil voor steun bij de aanvallen tegen de Taliban.

LDV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud