Option International verliest belangrijke klant Handspring

'We verwachten nu 30 à 32 miljoen euro in plaats van 40 miljoen', zei financieel directeur Wim Duson. Ook de winstverwachting sneuvelt. Mede door tegenvallende kwartaalresultaten kreeg het aandeel een klap van 20 procent tot 3,5 dollar.

Option, al twaalf kwartalen op rij verlieslatend, blijft een erg hobbelig parcours afleggen. Het bedrijf haalde in de eerste jaarhelft het leeuwendeel van zijn omzet uit het order van Handspring voor een module die van de zakcomputer van het Amerikaanse bedrijf een mobilofoon maakt. Option, dat de GIMV als referentieaandeelhouder heeft, was ervan uitgegaan dat Handspring nog eens minstens 50.000 stuks zou bestellen bovenop de eerste 100.000. Handspring lijdt echter te veel onder de concurrentie van Palm en Compaq en de prijzenoorlog voor zakcomputers. 'We verwachten geen enkel verder order', zei topman Jan Callewaert van Option.

In zijn omzetprognose voor dit jaar had Option wel rekening gehouden met de extra bestelling. Het bedrijf dient die prognose in te slikken. Volgens Wim Duson gaat het bedrijf, dat 11,8 miljoen euro omzette in de eerste jaarhelft, voor het lopende kwartaal nu uit van minstens 8 miljoen euro en voor het vierde kwartaal van 10 miljoen euro of meer. Ook het verwachte negatieve bedrijfsresultaat over dit jaar van 3,4 miljoen euro wordt niet gehaald. 'Er komt een verlies van 1,7 à 2,5 miljoen euro bij', schatte Duson op basis van een ruwe berekening. Hij gaf eveneens toe dat het bedrijf nu denkt pas in het eerste kwartaal van 2002 break-even te draaien, in plaats van in het vierde kwartaal van dit jaar. Callewaert wilde bovendien de in februari geuite prognoses voor 2002 niet bevestigen.

Het wegvallen van Handspring betekent dat Option enkel nog Compaq (dat een mobilofoonmodule voor de zakcomputer iPAQ afneemt) overhoudt als belangrijke klant. Voor de rest rekent Option op de GlobeTrotter, zijn nieuwe datakaart die echter pas eind dit jaar op de markt komt. 'Dat wordt onze nieuwe geldkoe', voorspelde een immer optimistische Callewaert.

De resultaten van Option over het tweede kwartaal bleven beneden de verwachtingen van analisten. Option zette 5,3 miljoen euro om, meer dan vorig jaar maar minder dan in het eerste kwartaal. De marges verbeterden wel maar de uitgaven namen toe. Het nettoverlies bedroeg 1,8 miljoen euro, tegen 1,3 miljoen vorig jaar. Analist Dirk Saelens van KBC Securities ziet cashproblemen opduiken als Option de beoogde omzet niet haalt. Callewaert bestrijdt dat heftig. 'We zijn duidelijk cash aan het genereren en zijn volledig vrij van schulden aan de banken. Als we vers geld ophalen, zal dat enkel zijn om versneld te groeien.'

De beleggers konden de resultaten duidelijk niet smaken. Hier en daar werd ook verbaasd gereageerd dat Option het Handspring-nieuws enkel meldde tijdens een gesprek met analisten en niet bij de resultaten.

BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud