Advertentie

Opwarming aarde veel groter en sneller dan verwacht

Het Intergouvernementele Panel over Klimaatsverandering (IPCC) bundelt de bevindingen van honderden wetenschappers over klimaatsveranderingen. In hun derde rapport, dat een week voor de klimaatsconferentie in Bonn komt, spreken de wetenschappers van een groter dan verwachte opwarming van de aarde. De aarde zou tegen 2100 met gemiddeld 5,8 graden Celsius opwarmen. Menselijke activiteiten zijn volgens hen onmiskenbaar de oorzaak. De aarde warmde de laatste 1000 jaren op aan een nooit eerder waargenomen tempo.

Het rapport vreest dat het aantal overstromingen en het aantal droogtes toeneemt. Vooral de gebieden die nu al kreunen onder droogtes en overbevolking, zoals Afrika en Zuid-Amerika, zullen de dupe zijn van de stijging. Noord-Europa zal dan weer meer geconfronteerd worden met overstromingen. De verandering zou ook veel sneller en plotser komen dan verwacht.

De landbouw wordt dan het eerste slachtoffer van de opwarming met als gevolg mislukte oogsten en hongersnood. Daarnaast vergroot de opwarming de kans op ziektes en epidemies zoals malaria, cholera en knokkelkoorts. In de steden gaat door de hogere frequentie van hittegolven in combinatie met smog het aantal warmtedoden stijgen.

Volgende week start de klimaatconferentie in Bonn. Dit is een herkansing van de mislukte conferentie in Den Haag eind vorig jaar. President Bush van de Verenigde Staten blijft herhalen dat de VS het Kyoto-verdrag niet zal naleven. Het valt af te wachten of dit nieuw alarmerend rapport het standpunt van Bush wijzigt op de conferentie.

Meer informatie over de klimaatsverandering leest u op de site van Cambridge University.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud