Pakistaanse president pleit voor snelle wederopbouw Afghanistan

Musharraf zei dat hij garanties heeft gekregen dat de militaire acties tegen het Talibanregime in Afghanistan van korte duur en gericht zullen zijn. "Ik hoop dat deze actie niet als oorlog tegen Afghanistan wordt opgevat, maar als een actie tegen terroristen." De Pakistaanse leider beklemtoonde dat bij de acties van zondag en maandag alleen het luchtruim van Pakistan is gebruikt, maar niet de grond.

Musharraf gelooft niet dat in Afghanistan nu een guerrillaoorlog uitbreekt. "Ik geloof niet dat de steun voor de Taliban zo groot is dat er een binnenlandse oorlog ontstaat." Hij is er wel geen voorstander van dat in Afghanistan de oppositie het voor het zeggen zou krijgen, omdat dan wel eens de anarchie zou kunnen toeslaan.

Hij herhaalde dat Pakistan niet in staat is een nieuwe stroom vluchtelingen uit Afghanistan op te vangen. Daarom opent hij de grenzen tussen beide landen voorlopig niet. Musharraf houdt rekening met meer dan een miljoen Afghanen die naar Pakistan willen. Alleen zieken en gehandicapten mogen mondjesmaat de grens over.

Verder benadrukte de Pakistaanse leider dat zijn land "zijn uiterste best" heeft gedaan om de Taliban ervan te overtuigen de acties te voorkomen. "Helaas is dat niet gelukt."

De Pakistaanse leider zei ook dat als de storm een beetje is geluwd, landen moeten kijken naar de oorzaken van terrorisme. "De wortel ligt in het gevoel van ontbering en machteloosheid zoals dat in de wereld rondwaart en conflicten die niet worden opgelost. Deze geschillen moeten worden opgelost op een goede en eerlijke manier."

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud