Pakistan stuurt Afghaanse vluchtelingen weer naar huis

"Beide zijden hebben besloten dat de Afghanen die illegaal de grens met Pakistan zijn overgestoken, teruggezonden worden", zei Shafi Kakar, een Pakistaanse functionaris uit de aan Afghanistan grenzende provincie Baluchistan. "De Taliban zullen de vluchtelingen uit de buurt van de grens houden en beloven twee vluchtelingenkampen in Afghanistan op te richten." Vluchtelingen met geldige papieren mogen in Pakistan blijven.

Dinsdag gebruikten een honderdtal Afghaanse vluchtelingen geweld om via de grensovergang van Chaman Pakistan binnen te raken, wat uiteindelijk ook lukte. De voorbije dagen deden zich soortgelijke taferelen voor in Chaman, honderd kilometer ten noorden van de Pakistaanse stad Quetta. De Pakistaanse autoriteiten slaagden erin veel vluchtelingen tot op Afghaans grondgebied terug te dringen. Zij dwongen de Afghaanse grenswachters de vluchtelingen van bij de grens weg te halen.

De Verenigde Naties, de Pakistaanse overheid en andere humanitaire organisaties hebben water, voedsel, kleding en tenten naar de regio gestuurd. Over enkele weken begint de barre winter.

Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN dringt er bij Pakistan op aan zijn grenzen te openen. Maar Pakistan weigert. "Ons standpunt is dat er kampen in Afghanistan zelf moeten komen. We mogen ze het hier niet te comfortabel maken", zei Pervez Musharraf, de president van Pakistan, in een interview dinsdag met CNN. "Pakistan is bereid oude en gewonde vluchtelingen op te nemen, alsook kinderen en sommige vrouwen. Maar we kunnen de sluisdeuren niet wagenwijd openen."

Sinds de Russische invasie van Afghanistan in 1978 zijn 2 tot 2,5 miljoen Afghanen naar Pakistan gevlucht en nog eens 1,5 miljoen naar het westelijke buurland Iran. Naar schatting 50.000 tot 60.000 Afghanen zijn sinds 11 september de 2.500 km lange grens met Pakistan overgestoken.

Het gros van de Afghanen die de voorbije dagen richting Pakistan zijn gevlucht, is afkomstig uit de zwaar onder vuur genomen zuidelijke stad Kandahar. Waarnemers schatten dat 80 procent van de bevolking van Kandahar is gevlucht naar de voorsteden, het platteland of naar Pakistan. De waarschuwing van de Verenigde Naties dat ongeveer 1 miljoen Afghanen het land zou ontvluchten, is tot nu toe echter niet uitgekomen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud