Palestijns Volksfront liquideert Israëlische minister

Het is de eerste maal sinds de oprichting van Israël dat een minister wordt vermoord door Arabische activisten. De 74-jarige Rehavam Zeevi werd woensdagmorgen neergeschoten voor zijn kamer in het Hyatt Hotel in Jeruzalem. Het links-radicale Volksfront voor de Bevrijding van Palestina waarschuwde ervoor dat 'voortaan alle politieke en militaire leiders van de zionistische entiteit het doelwit zijn van onze speciale eenheden'.

Rehavam Zeevi stond aan het hoofd van de extreem rechtse Nationale Unie. Hij was voorstander van een harde aanpak van de Palestijnen die hij het liefst 'op vrijwillige basis' zag vertrekken naar de Arabische landen. Zeevi nam maandag ontslag uit de regering samen met de minister van Infrastructuur, Avigdor Lieberman, van de partij Yisrael Beiteinu. Beide ministers waren het oneens met de terugtrekking van het Israëlische leger uit de Palestijnse wijken van de stad Hebron die op 5 oktober door het leger opnieuw bezet waren. Lieberman trok na de moordaanslag zijn ontslag weer in.

De Palestijnse Autoriteit veroordeelde woensdag de moord op minister Zeevi evenals de Israëlische liquidaties van Palestijnse activisten. De Palestijnse president, Yasser Arafat, heeft het bevel gegeven de daders onmiddellijk te arresteren. Woensdagnamiddag pakte de Palestijnse politie alvast een woordvoerder van het Volksfront op.

De Israëlische premier, Ariel Sharon, stelde tijdens een toespraak voor het Israëlische parlement Arafat verantwoordelijk voor de aanslag. Het Israëlische veiligheidskabinet besliste alle diplomatieke contacten met de Palestijnse Autoriteit te bevriezen tot het geweld is gestopt. Woensdagavond pleegde een Palestijn nabij de Gazastrook een zelfmoordaanslag. Daarbij werden twee Israëlische soldaten gewond.

Het veiligheidskabinet besliste voorts dat het leger harder zal reageren op terreurdaden. De ministers beslisten bovendien eerder genomen maatregelen om de druk op de Palestijnse gebieden te verlichten terug te schroeven. Volgens de Israëlische radio mag Arafat de luchthaven van Gaza niet meer gebruiken. Premier Sharon, die zich dinsdag nog voorstander had getoond van een Palestijnse staat, zei dat alles zal veranderen. LDV

Pagina 5:Palestijnse moordaanslag ondermijnt nieuwe dialoog

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud