Advertentie

Paniek zorgt voor grootste daling in 10 jaar

(tijd) De dramatische gebeurtenissen in de Verenigde Staten wierpen, net als elders in Europa, een grote schaduwvlek op de Belgische markt. De winst die tot dan toe op de schermen stond, werd eensklaps uitgeveegd. Euronext hield tot het normale slot om 17.30 uur de beurzen open. De Bel20-index sloot 5,5 procent lager op 2.581,19 punten. Dat is de grootste daling in één dag sinds 19 augustus 1991, toen de Bel20 6,1 procent kwijt speelde.

'Wat nu gebeurt, is dramatisch', reageerde een handelaar bij een groot Belgisch beurshuis. 'Het hele financiële systeem in de VS ligt plat. Het consumentenvertrouwen zal een stevige knauw krijgen. Het kan jaren duren eer de markten dit drama te boven komen. Alle kooporders worden nu geschrapt, terwijl de verkooporders van institutionelen binnen stromen.' Opmerkelijk was dat het handelsvolume met 224 miljoen euro op de continumarkt niet uitzonderlijk hoog lag.

De bankverzekeraars hadden het zwaar te verduren. De verzekeringssector was de slechtst presterende in Europa met een verlies van 11,3 procent. Beleggers vrezen dat de verzekeraars gigantische schadeclaims zullen moeten betalen, niet alleen voor de schade aan gebouwen en vliegtuigen, maar ook voor levensverzekeringen. Fortis, dat heel wat activiteiten in de VS heeft, tuimelde 10 procent lager tot 25,01 euro. Een woordvoerster van Fortis probeerde de paniek te temperen en stelde dat Fortis slechts beperkt onderhevig is aan de situatie in de States. Dexia speelde 7,5 procent kwijt tot 15,50 euro. KBC zakte 5,4 procent tot 35. Analist Herman van der Loos van Bank Degroof had de rating voor KBC 's morgens nog verhoogd van 'opbouwen' naar 'kopen', na de recente koersdaling van de bankgroep. KBC noteert aan minder dan 10 keer de winst voor 2001.

De chemieaandelen leden onder de scherpe stijging van de olieprijs. UCB dook 7,8 procent lager tot 41,50 euro, Solvay werd 2,9 procent goedkoper tot 59,50 en Tessenderlo ging 3,1 procent lager over de toonbank aan 25,24 euro. KBC Securities trok de winstverwachtingen voor Tessenderlo op naar aanleiding van gunstige markttendensen in de landbouw en de bouwsector. Voor het eerste halfjaar rekent het beurshuis op een omzet van 949 miljoen euro. Tessenderlo publiceert donderdag halfjaarcijfers.

Delhaize, dat meer dan driekwart van zijn omzet in de VS realiseert, beperkte de daling tot 0,7 procent op 60 euro. De dollar ging gisteren stevig onderuit. Bij de andere dollarverdieners waren er forse verliezen voor IBA (-9,1%) en Agfa-Gevaert (-2,4%).

Telindus vermagerde met 8,6 procent tot 8,12 euro. Nochtans is het een van de weinige ondernemingen die zouden kunnen profiteren van de toenemende onveiligheid. Telindus beveiligde al de luchthaven van Ben-Goerion, de grootste in Israël, en wil van deze activiteit een van zijn sterkste groeipolen maken.

Barco hield zich wonderwel sterk en slaagde erin 2,6 procent hoger af te klokken op 36,44 euro. Bank Dewaay blijft echter negatief over de technologiegroep zolang het aandeel in vrije val blijft. Dewaay stipt wel aan dat Barco goedkoop is met een verwachte koers-winstverhouding van 9 voor dit jaar en een koers die amper gelijk is aan de boekwaarde.

Dat de verkoopgolf niet enkel aandelen trof die met de VS te maken hebben, bewezen de ongekend scherpe koersdalingen voor Omega Pharma (-11,8%), Spector (-17,1%), Quick (-11,6%) of Roularta (-9,6%).

De fabrikant van luiers en maandverbanden Ontex (-6,6% op 46,20) maakte na beurstijd halfjaarcijfers bekend die zelfs de meest optimistische voorspellingen overtroffen. De omzet steeg met 65 procent tot 361,8 miljoen euro. De bedrijfswinst verdubbelde tot 30,5 miljoen.

Een van de weinige aandelen die een forse winst boekte, was brouwerij Duvel-Moortgat, die met 4,8 procent aandikte tot 19,07 euro. Goudbeleggers zagen de B Gold-index met 17 procent naar boven gaan, met forse winsten voor Gold Fields (+18,9%), Anglogold (+16,7%), Echo Bay (+15,9%) en Harmony (+15,1%).

SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud