Pc-verkoop daalt ook in derde kwartaal

De verkoop van pc's steeg vijftien jaar lang continu. De fors lagere kostprijs om een computer te bouwen, zorgde ervoor dat steeds meer mensen zich een pc konden veroorloven. De pc-penetratie dikte in de westerse wereld de afgelopen jaren dan ook flink aan.

De economische terugval en de daaropvolgende deuk in het consumentenvertrouwen leidden ertoe dat in het tweede kwartaal van groei geen sprake meer was. Er gingen toen ongeveer 30,5 miljoen computers over de toonbank. Dat waren er 1,9 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2000.

Maar dat is nog klein bier in vergelijking met de terugval in het derde kwartaal, blijkt nu. Volgens onderzoeksbureau Dataquest bedroeg de wereldwijde terugval tijdens de afgelopen drie maanden 11,6 procent. In de VS gingen de verkopen zelfs met 18,7 procent naar beneden.

International Data Corp (IDC) is nog pessimistischer dan zijn concurrent Dataquest. Volgens IDC daalden de wereldwijde verkopen in het derde kwartaal met 13,7 procent, de Amerikaanse met 21 procent. Vooral consumenten blijken minder pc's te kopen. Maar ook de bedrijven stellen steeds meer de aankoop van machines uit.

Zowat alle pc-fabrikanten delen in de klappen, met uitzondering van marktleider Dell. Die slaagde erin zijn verkopen met 9,3 procent op te drijven. Dell beschikt in de VS al over een marktaandeel van 26,4 procent, meer dan het dubbele van zijn belangrijkste concurrent Compaq. In andere landen is de voorsprong van Dell heel wat minder uitgesproken, en bovendien smelt Compaq binnenkort samen met Hewlett-Packard.

Analisten vrezen dat het herstel van de vraag naar pc's trager op gang komt dan gedacht. Het ziet er immers niet naar uit dat de traditioneel sterke eindejaarsperiode dit jaar voor veel soelaas zorgt. Wellicht leggen minder mensen dan gewoonlijk een pc onder de kerstboom. LVA

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud