Advertentie

Personal computer wordt twintig

Softwaregigant Microsoft en chipbakker Intel vieren dit weekend gretig mee de twintigste verjaardag van de pc op een groots evenement in San Jose. Beiden leverden immers een onderdeel aan de de IBM PC of IBM 5150, respectievelijk het besturingssysteem MS-DOS en de 8088 processor. Maar de echte eer komt dit weekend natuurlijk toe aan IBM.

Toch was IBM 5150 niet de allereerste pc. Jaren daarvoor al brachten onder meer Apple, Tandy en Commodore hun computer uit. Deze machines waren echter alleen maar besteed aan de echte 'freaks' met een dikke portefeuille. IBM pikte het idee op en bouwde zijn eigen versie. De IBM PC werd meteen een hit en zette een kleine revolutie in het computerwereldje in gang. Na drie maanden waren er al 30.000 stuks verkocht, terwijl IBM hoopte er 50.000 te verkopen over het hele jaar.

Grootste reden voor dit succes was zijn betaalbare prijs, al kostte een modale versie wel nog altijd 3.000 dollar of, omgerekend naar vandaag, 3.421 euro (138.000 frank). Voor die prijs kon de koper kiezen uit drie besturingssystemen; naast MS-DOS ook UCSD P en CP/M. Verder bestond de IBM PC uit de Intel 8088-processor met een kloksnelheid van 4,77MHz, nul, een of twee floppy diskdrives en een werkgeheugen van 16 tot 256 kilobytes aan RAM (Random Access Memory). Vandaag betaalt u voor een modale pc met een kloksnelheid van 800 tot 1.000 MHz en een RAM-geheugen van 128 megabytes ongeveer 500 euro (20.000 frank).

Advertentie

Het gebruik van pc's is door de jaren heen enorm veranderd. Vandaag heeft de computer de kracht om complexe taken te vervullen, wat ons leven makkelijker en aangenamer maakt. Op de werkvloer is de personal computer geëvolueerd van een simpele tekstverwerker naar een apparaat voor multimediatoepassingen, trainingprogramma's, voorraadbeheer, telecommunicatie, controle van bedrijfsprocessen en on-linewinkeletalages. De gezinscomputer die voorheen recepten bewaarde op floppy disks, bewerkt vandaag videofilms, winkelt via internet, verzamelt muziekbestanden en deelt die laatste door het branden van eigen cd's.

"Niemand kon zich die mogelijkheden twintig jaar geleden voorstellen. De huidige en toekomstige technologie zal de computer nog in veel hogere mate nuttig maken in ons dagdagelijks leven", aldus John Hamlin, vice-voorzitter van computerbouwer Dell. SR

Advertentie
Gesponsorde inhoud