Advertentie

Pessimisme troef op Euronext Brussel

Ook vandaag bloeden de beurzen en naarmate de neerwaartse trend voortduurt, neemt de ongerustheid toe. Beleggers vrezen meer en meer dat het nog lang zal duren vooraleer de economie zal herstellen. Een vlug herstel van de bedrijfswinsten zit er in dat geval evenmin in.

BarcoNet liet voorbeurs weten dat het in het in de eerste jaarhelft fors verlies leed: het operationeel resultaat ging maar liefst voor 20 miljoen euro in het rood. Vorig jaar boekte BarcoNet in die periode nog winst. Bovendien kondigde de groep herstructureringen aan. Analisten hadden de slechte cijfers min of meer verwacht, maar de beleggers zijn toch flink geschrokken. BarcoNet dondert 25,75% lager naar een nieuw dieptepunt van 1,47 euro. Barco kan het verlies beperken tot 1% en noteert daarmee op 38,1 euro.

Binnen de Bel20 zijn er eveneens relatief grote koersschommelingen. Zo duikt Electrabel 3,8% lager tot 237 euro. Het bedrijf biechtte donderdag nabeurs op dat de courante winst bijna 5% zakte in de eerste jaarhelft. Daarop verlagen een aantal analisten hun adviezen en/of schattingen. De halfjaarcijfers van Umicore waren wel goed volgens het analistenpeloton. Zij zijn evenwel geschrokken van de winstwaarschuwing die het bedrijf daaraan koppelde. Het aandeel zakt 2,5% tot 42,9 euro.

Maar ook bedrijven die deden wat ze beloofden, verliezen terrein door het pessimisme dat momenteel op de beurzen heerst. Delhaize zakt 1,7% tot 62,7 euro en D'''Ieteren laat 2,4% liggen tot 186,5 euro.

Uitzondering tussen al deze verliescijfers, is de koersbeweging van Telindus. Het aandeel van de Leuvense netwerkbeheerder springt 4,4% hoger tot 9,5 euro. Voorzitter Cordier verzekerde donderdag nog eens dat de omzet en winst dit jaar met minstens 25% zal groeien. Beleggers horen tegenwoordig niet veel geruststellende woorden en ze belonen ze dan ook met een mooie koersopstoot.

Op de brede markt profiteert Glaverbel van de goede cijfers die het bekendmaakte en gaat 3,8% hoger tot 85,1 euro. Creyf'''s, dat nabeurs met cijfers komt, wint in afwachting 3,6% tot 18,9 euro.

GIMV duikt 10,8% naar beneden tot 26 euro. De portefeuille van GIMV bestaat voor een groot deel uit een belang in Barco. Beleggers vrezen dat de resultaten van GIMV negatief beïnvloed zullen worden door de moeilijkheden bij Barco.

Roularta verliest 1,3% tot 25,85 euro. De groep heeft samen met De Persgroep een van de twee nationale radiolicenties binnengehaald. De andere winnaar was de op de fixingmarkt genoteerde mediagroep Think Media. De voorbije twee dagen, dus voor de beslissing bekend was, won dit aandeel maar liefst 45%. Vrijdag verliest het aandeel 4,7% tot 80 euro.

NB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud