Pfizer geeft UCB een zetje

(tijd) Euronext Brussel deelde lange tijd in de klim van de Europese beurzen, maar viel in de laatste minuten door de mand. Verkopen van Bel20-mandjes stuurden de Bel20 bij slot 0,45 procent lager naar 2.605,89. UCB genoot van de lovende commentaar van Pfizer, Telindus en Mobistar profiteerden van de versoepeling van de Franse UMTS-licenties.

Euronext Brussel koerste lange tijd hoger, in het spoor van de aanhoudende remonte elders in Europa. Zoals wel vaker in Brussel, waren de laatste minuten er voor de Bel20 te veel aan. 'In de laatste minuten werden duidelijk nog enkele Bel20-mandjes verkocht, waarschijnlijk gekoppeld aan de afwikkeling van een Bel20-fonds', opperde een handelaar.

In het najaar lopen in Brussel nog flink wat klikfondsen af, die voor technische verkoopdruk zorgen. De marktpartijen die bij de lancering enkele jaren geleden de Bel20-stijging voor de klikfondsen waarborgden, vingen het risico op door zelf een korf Bel20-aandelen te kopen. Als het klikfonds zijn eindvervaldag bereikt, is die waarborg niet langer nodig en wordt het pakketje onderliggende Bel20'ers weer verkocht.

Daarbij werd gisteren het indexzwaargewicht Fortis B geviseerd, dat op een verlies van 2,4 procent eindigde en op 25,96 euro belandde. Mogelijk speelden ook de analisten van Deutsche Bank een rol, die een fusie tussen Fortis en Société Générale als erg onwaarschijnlijk bestempelden. Volgens Deutsche heeft SocGen op dit ogenblik andere prioriteiten en wil het eerst werk maken van de integratie van andere recente overnames. Een andere opvallende daler was opnieuw Delhaize. De warenhuisketen heeft al drie dagen te lijden onder één agressieve verkoper en liet 4,2 procent liggen tot 60,80 euro.

UCB zorgde voor enig tegengewicht bij al dit verkoopgeweld. De farmacie- en chemiegroep boekte 2,7 procent winst naar 44,50 euro. Zoals gewoonlijk kregen beleggers inzage in de verkoop van het UCB-stermiddel Zyrtec dankzij de kwartaalresultaten van de Amerikaanse farmaciegigant Pfizer, die het anti-allergicum in de VS verdeelt. De verkoop van Zyrtec spurtte in het derde kwartaal een beter dan verwachte 30 procent hoger tot 251 miljoen dollar. Pfizer zelf liet zich gisteren in de marge van de kwartaalcijfers opvallend positief uit over het stermiddel van partner UCB: 'Zyrtec is het snelst groeiende allergiemiddel in de VS en veroverde in september een recordmarktaandeel.' Pfizer wees ook op de FDA-goedkeuring van de variant 'Zyrtec-D 12 Hour', die neusverstoppingen behandelt.

Slechts één Bel20'er presteerde nog beter dan UCB, Telindus. De netwerkintegrator mocht 3,2 bijschrijven op 9,01 euro. Het aandeel profiteerde van de hausse van de hele Europese telecomsector, nadat de Franse regering dinsdag heeft besloten de betalingsvoorwaarden voor de UMTS-licenties fors te versoepelen. De onmiddellijke initiële betaling voor de licentiehouders bedraagt nog slechts 619 miljoen euro, in plaats van 2,5 miljard euro. Dat geeft telecomoperatoren wat meer ademruimte om te investeren in de uitbouw van hun netwerkinfrastructuur. Uiteraard goed nieuws voor leveranciers van die infrastructuur, zoals Telindus.

De Franse meevaller is uitstekend nieuws voor licentiehouder France Télécom en diens mobilofoondochter Orange. Het optimisme straalt ook af op de Belgische mobilofoondochter van France Télécom, Mobistar. De tweede grootste mobilofoonoperator van België lag al goed in de markt, door het bericht dat Mobistar in het derde kwartaal er opnieuw in slaagde meer abonnees bij te winnen dan marktleider Proximus. Mobistar klom 4,2 procent naar 15 euro.

Boël-holding Sofina bleef goed in de markt liggen na het goed onthaalde uitkoopbod op Sidro en steeg 3,3 procent tot 41,30 euro. Op de fixingmarkt dikte Beluga weer met 4,3 procent aan tot 8,29 euro. De holding profiteert nog steeds van het belang van 1,2 procent in Docpharma, dat vrijwel iedere dag meer waard wordt. De holding Sapec boekt een stevige meerwaarde op de verkoop van vier Portugese haventerminals en werd beloond met 6,8 procent winst tot 35,89 euro. Ook de pralinefabrikant Neuhaus zette zijn klim voort. Het aandeel ging bij een stevige omzet 1,5 procent hoger tot 66 euro, nadat bevestigd was dat de Duitse cacaoverwerker Hamester zijn belang in Neuhaus wil optrekken van 6,45 naar 10,75 procent. KVS/SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud