Advertentie

Philips duikt 800 miljoen euro in het rood (update14.25 uur)

Per aandeel komt het kwartaalverlies neer op 62 eurocent per aandeel, tegen een winst van 1,58 euro in het derde kwartaal 2000.

Philips zag de omzet met 23% krimpen tot 7,19 miljard euro, zo maakte de groep in een elektronisch persbericht bekend.

Volgens topman Gerard Kleisterlee had vooral de productie van elektronica-onderdelen zwaar te lijden onder de slechte marktomstandigheden in de telecom- en computersectoren. Het consumentenvertrouwen is sneller afgenomen na de terroristische aanslagen in de VS.

Eerder maakte Philips bekend dit jaar meer dan 10.000 banen te schrappen of zo'n 5% van het totale bestand. De algemene groeivertraging zet zowel bedrijven als consumenten ertoe aan aankopen uit te stellen. Dinsdag kondigde Philips aan de "overhead-kosten" met 25% te willen drukken.

Voor het vierde kwartaal stelt Phillips een verlies van 200 tot 250 miljoen euro in het vooruitzicht. Philips verwacht dit jaar niet langer een courant verlies van 200 miljoen euro, maar een van 400 miljoen euro. Dat zei Jan Hommen, financieel directeur bij Philips.

Die zei in een conference call ook dat Philips Semiconductors, de halfgeleiderafdeling van het Nederlandse elektronicaconcern, in het vierde kwartaal van 2001 een omzet verwacht die licht hoger zal liggen dan de 898 miljoen euro over het derde kwartaal van 2001. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2000 zal sprake zijn van een omzetdaling van circa 40%. Hommen wilde geen uitspraken doen over wanneer hij een marktherstel ziet. "Wij hopen ergens volgend jaar."

Klik hier voor de koers van Philips.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud