Philips en British Telecom inspireren

(tijd-nieuwslijn) Na een voorzichtige opening kozen de Europese beurzen dinsdag voor winst. Ze werden bij hun keuze geholpen door een aantal technologie- en telecombedrijven die met positief nieuws kwamen. Philips was daarbij ongetwijfeld een van de meest in het oog springende. De elektronicagigant pakte met een winstwaarschuwing uit, maar koppelde daar positieve verwachtingen aan vast voor de chipdivisie. De telecomsector kreeg een zetje van BT en AT&T die een einde maakten aan hun verlieslatende joint venture Concert.

De Euro Stoxx50, die de steraandelen van de eurozone bundelt, sloot 1,8% hoger op 3.455,27 punten. De Europe Stoxx50 won 0,8% tot 3.438 punten en de Euronext100 sloot 1,5% hoger op 736,9 punten.

In Londen verloor British Telecom 2%. BT kondigde aan dat het Concert voor bekeken houdt, de joint venture met AT&T. Het avontuur met de Amerikanen kost BT uiteindelijk 1,2 miljard pond en 2.300 mensen verliezen hun baan. De langverwachte maatregel maakt het mogelijk dat BT zichzelf opsplitst in twee beursgenoteerde bedrijven. Een voor de vaste lijnen en een voor de mobiele telefonie. Veel sectorgenoten van BT sloten de dag wel met winst af. Deutsche Telekom staat twee uur voor het slot 4,8% hoger, het Spaanse Telefonica steeg met 1,2% en France Telecom zag de koers zelfs met 9,6% aandikken.

Philips steeg met 5,0% tot 24,35 euro. Beleggers kijken vooral naar de halfgeleiderafdeling, waar de omzet in het derde kwartaal licht boven de verwachtingen uitkwam en in het vierde kwartaal weer zou moeten toenemen. Philips waarschuwde echter ook dat het dit jaar niet op een courant verlies van 200 miljoen euro afstevent, maar op een van 400 miljoen euro. In het derde kwartaal ging de Nederlandse groep, die de grootste maker van consumentenelektronica in Europa is, voor 800 miljoen euro in het rood.

'Beleggers zijn bereid om te betalen voor deze aandelen in het vooruitzicht van een economisch herstel volgend jaar', zei een fondsbeheerder aan Bloomberg. Chipfabrikant STMicroelectronics won in Parijs 3,8%, Infineon staat 6,3% hoger. Makers van mobiele telefoons die veel gebruik maken van chips, zoals Siemens (4,2%), Nokia (4,1%) en Ericsson (0,5%), konden ook winsten bijschrijven. Siemens liet maandag weten 5.000 extra banen te schrappen.

De Britse producent van telefonieapparatuur Marconi werd 31,4% hoger gestuurd nadat beurshuis Goldman Sachs het advies voor het Britse bedrijf verhoogde. Maandag kwam Marconi met halfjaarresultaten. Sectorgenoot Alcatel boekte in Parijs een winst van 8,6%.

In de farmaciesector daalde Roche met 3,1%. De Zwitserse groep haalde in de eerste negen maanden 7% meer omzet. Voor heel 2001 ligt de lat op 8%. Roche maakte ook bekend dat het overweegt te investeren in Swissair -dochter Crossair. Andere farma-aandelen leverden ook in ondanks de stijgende farmafondsen op de Japanse beurs. Daar werden bedrijven opgeroepen om de productie van bepaalde antibiotica op te voeren in verband met eventuele bioterroristische aanslagen.

Luxewarengroep LVMH sloot 6,7% hoger. De omzet van het concern steeg in het derde kwartaal met 4%. In september namen de verkopen af door de aanslagen op de VS. De vooruitzichten op korte termijn blijven onzeker, aldus het bedrijf.

BH/SVDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud