Philips lanceert dvd-recorder in Europa

Goedkoop is het nieuwste Philips-snufje niet. Het apparaat gaat minstens 2.000 euro (80.680 frank) kosten. De opneembare disks voor de speler krijgen een prijskaartje van ongeveer 20 euro (807 frank). Net als met de video en de bijbehorende banden, is het de verwachting dat de producten de komende jaren in prijs dalen.

De dvd-recorder werd door Philips-topman Kleisterlee zelf gepresenteerd op een elektronicabeurs in Berlijn. De recorder is gebaseerd op de al gangbare dvd-techniek, die lijkt op de toepassing die ook in cd's is gebruikt. Bij het muziekschijfje duurde het vele jaren voordat er een opnamemogelijkheid voor consumenten kwam. Bij dvd was het volgens Philips een stuk simpeler. Er moest slechts een opnameknop bij worden gebouwd. Kopers kunnen zelf dvd's samenstellen.

Kleisterlee ziet de introductie van de dvd-recorder als een belangrijke stap in de positionering van Philips binnen de digitale wereld. De dvd R1000, zoals het apparaat officieel heet, wordt door het elektronicaconcern gezien als het consumentenproduct voor de komende jaren. De recorder is vanaf september te koop.

Philips kan wel een nieuw succesvol product gebruiken. De divisie consumentenelektronica, die de dvd-recorder in het gamma heeft, zag haar omzet in het tweede kwartaal met 11 procent dalen tot 1,99 miljard euro (80,2 miljard frank), zo meldt de Wall Street Journal vrijdag. Er was een operationeel verlies van 71 miljoen euro (2,8 miljard frank).

Naast het verslechterd economisch klimaat zal de prijs van de dvd-recorder een rem zetten op de verkoop. Volgens waarnemers zullen de consumenten een afwachtende houding aannemen omdat er geen dvd-standaard is. De eerste verkoop van dvd-recorders in Japan en de VS komt traag op gang. Philips zelf voorziet voor 2004 een wereldwijde verkoop van 6 miljoen stuks. Wel is er het vooruitzicht van hogere winstmarges.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud