Philips schrapt 600 jobs in Hasseltse vestiging

Naast de 180 voltijdse banen (70 arbeiders en 110 bedienden) worden 191 tijdelijke contracten niet vernieuwd. Daarbovenop sneuvelen 221 interims, waarop Philips op piekmomenten een beroep doet. Philips zegt in een mededeling dat de ingreep past in een stroomlijning van de Hasseltse activiteiten. Deze vestiging kan worden gezien als het kenniscentrum van Philips voor digitale toepassingen als dvd, cd-rewritable en settopboxen. 600 van de 2.062 werknemers in Hasselt zijn bezig met onderzoek en ontwikkeling.

'Nogal wat van de componenten worden toegeleverd aan de computerindustrie', legt woordvoerder Julien Michiels van Philips België uit. 'Eind 1994 werkten in Hasselt nog maar 1.000 mensen. Toen werd beslist de vestiging zich te laten concentreren op nieuwe technologieën. We hebben de jongste jaren jaarlijks zo'n 250 ingenieurs aangeworven. Nu gaat het minder goed met de computermarkt, zodat we moeten ingrijpen.' De woordvoerder benadrukt dat de komende weken naar oplossingen wordt gezocht waarbij gedwongen ontslagen vermeden kunnen worden. Hij denkt dan onder meer aan brugpensionering, loopbaanonderbreking en vrijwillige ontslagnemingen.

Michiels zegt dat niet gegarandeerd kan worden dat er in België, waar Philips in totaal 7.150 mensen tewerkstelt, niet verder wordt ingegrepen. Philips kondigde in juli aan wereldwijd nog eens 3.000 arbeidsplaatsen weg te snijden in zijn halfgeleiderdivisie. Dat brengt het totale jobverlies dit jaar op zowat 10.000. De Nederlandse vakbonden vrezen evenwel dat er dit jaar wel eens tot 25.000 jobs kunnen sneuvelen.

De Belgische vakbondsafgevaardigden van ACV, ABVV en LBC-NVK reageren teleurgesteld. Ze sluiten eventuele acties voorlopig uit omdat ze de onderhandelingen met de directie niet willen hypothekeren.

Volgens Tony Castermans van het ABVV was een en ander te verwachten, maar kwam vooral het hoge aantal ontslagen hard aan. Castermans betreurt het naar eigen zeggen ook dat Philips in zijn officiële mededeling laat doorschijnen dat er sprake zou zijn van slechts een verlies van een 180-tal vaste jobs, 'terwijl er in werkelijkheid bijna 600 banen sneuvelen wanneer het aantal interims, tijdelijken en inhuurpersoneelsleden wordt meegerekend'.

Vakbondsafgevaardigde Mathieu Verjans van de bediendenvakbond LBC-NVK vraagt zich dan weer af hoe het mogelijk is dat er zoveel ontslagen worden doorgevoerd terwijl er de afgelopen jaren een groot aantal vacatures niet ingevuld geraakten. Verjans verwacht dat tegen eind september duidelijk wordt welke afdelingen precies geviseerd worden en welke maatregelen er worden genomen om de aangekondigde ontslagen zo menswaardig mogelijk te laten verlopen. LVA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud