Advertentie

Philips zakt na teleurstellende kwartaalcijfers

Het Nederlandse elektronicaconcern boekte een nettoverlies van 770 miljoen euro (31 miljard frank), vergeleken met een winst van 3,6 miljard euro (145,2 miljard frank) over dezelfde periode vorig jaar. De resultaten blijven achter bij de verwachtingen van analisten. Die hadden gerekend op een verlies van gemiddeld zo'n 300 miljoen euro over het tweede kwartaal.

Met de slechte maanden april tot en met juni leverde ook het eerste halfjaar van 2001 een verlies op. De eerste helft van 2001 was goed voor een verlies van 664 miljoen euro (26,7 miljard frank), tegen 4,7 miljard euro (189,5 miljard frank) winst over de eerste zes maanden van 2000.

De omzet in het tweede kwartaal nam met 16 procent af van 9,1 miljard euro tot 7,68 miljard euro. Over de eerste helft van het jaar zakte de omzet van 17,5 miljard tot 15,9 miljard euro.

Philips had het slechte weer zien aankomen. Het concern waarschuwde vorige maand al dat het tweede kwartaal weinig reden tot vreugde zou geven, met een geschat operationeel verlies van 175 miljoen euro voor enkel de halfgeleiderdivisie.

Maar de pijn zit niet alleen in die hoek. Topman Gerard Kleisterlee wijst erop dat "de economische vertraging die vorig jaar in de Verenigde Staten is gestart zich heeft verspreid naar andere delen van de wereld." De tegenslagen raken niet alleen de divisie Halfgeleiders, maar ook de divisies Componenten en Consumentenelektronica. De Philips-onderdelen die goed blijven presteren zijn Licht, Huishoudelijke Apparatuur en de medische divisie.

Kleisterlee verwacht dat Philips een moeilijk derde kwartaal tegemoet gaat. Om de neergang enigszins te beperken worden verdere voorzieningen, ter waarde van 250 miljoen à 300 miljoen euro, getroffen, bovenop de ruim 1 miljard euro die al eerder dit jaar opzij is gezet. Verder wordt nog nadrukkelijker gekeken hoe kosten kunnen worden teruggedrongen en voorraden beperkt. Investeringen zijn inmiddels teruggeschroefd tot 2,1 miljard euro.

Philips zegt de maatregelen te kunnen doorvoeren zonder dat het concern financieel al te veel pijn lijdt. Al met al denkt Philips dit jaar break-even te draaien of met een een klein verlies.

Philips gaat de komende maanden nog eens zo'n 3.000 arbeidsplaatsen schrappen. Dat betekent dat er dit jaar bij het elektronicaconcern wereldwijd in totaal meer dan 10.000 banen verdwijnen. Philips telde eind juni 212.390 werknemers.

Lees ook het persbericht van Philips.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud