Psychose in New York

(tijd/reuters) - Wall Street werd opgeschrikt door het bericht dat bij een medewerkster van de nieuwszender NBC in New York miltvuur werd vastgesteld. Dat wakkerde de psychose aan, omdat het om het eerste geval buiten Florida gaat. 'Het nieuws schudde de markt dooreen. Miltvuur brengt de dreiging voor terrorisme veel dichter bij huis dan het verre Afghanistan en dreigt het consumentenvertrouwen fors aan te tasten', zei Robert Cohen, hoofd aandelenhandel bij CSFB. De Dow Jones verloor 0,7 procent tot 9.344,02, de Nasdaq-index steeg licht met 0,1 procent tot 1703,14. Bij het economische nieuws werden vooral de kleinhandelsverkopen, die in september een forse 2,4 procent daalden, negatief onthaald.

Rampzalig was de winstwaarschuwing van Providian, de vierde al dit jaar. Providian is een kredietkaartenuitgever die focust op klanten die elders niet aan de bak komen, omdat ze in de schulden zitten. Het bedrijf rekent relatief hoge tarieven aan, maar heeft almaar meer moeite om die te innen. Over het afgesloten kwartaal lag de winst per aandeel op 20 cent, een maand eerder voorspelde Providian nog 80 cent winst. Aandelen Providian ploften 33,9 procent lager naar 13,50 dollar. Branchegenoot Capital One verloor 6,1 procent tot 44,80 dollar.

Juniper Networks spurtte 26,4 procent hoger naar 21,03 dollar. De netwerkfabrikant publiceerde beter dan verwachte kwartaalcijfers. De noodlijdende fabrikant van kantoorapparatuur Xerox waarschuwde voor tegenvallende resultaten en verloor 0,6 procent tot 8,09 dollar. KVS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud