Advertentie

Quick doekt 30 restaurants op

Tegen het einde van dit jaar doen 20 Quicks de deuren dicht. Welke restaurants dat zijn wil de keten niet kwijt. Chris van Steenbergen, gedelegeerd bestuurder, zegt dat 'ongeveer de helft in ons land ligt, de andere helft in Frankrijk'. In 2002 worden nog eens 10 Quicks opgedoekt. De 30 sluitingen komen bovenop de 6 Quicks die in de eerste helft van dit jaar al zijn gesloten. Na de 6 sluitingen telde de keten eind juni 441 Quicks, waarvan 106 in ons land, 328 in Frankrijk en 7 in Hongarije. De 30 te sluiten Quicks zijn samen goed voor een verlies van 3 miljoen euro.

Aan de sluiting hangt een prijskaartje van 31 miljoen euro (1,2 miljard frank). Die provisie nam Quick al in de eerste helft van dit jaar ten laste. Hierdoor boekte Quick in de eerste helft van het jaar een nettoverlies van 24,8 miljoen euro, tegen een winst van 1 miljoen euro een jaar geleden.

Voor Quick gaat het om een tweede golf van sluitingen. In 1998 moest Quick al de sluiting van 12 verlieslatende of te weinig rendabele restaurants aankondigen. Hiervoor nam de keten destijds een provisie van 9,4 miljoen euro (380 miljoen frank). Hierdoor halveerde de nettowinst van Quick in 1998 tot 3 miljoen euro. 'Destijds is niet diep genoeg gesneden. De sluitingen die nu op het programma staan, hadden we al veel vroeger moeten doen', zegt Van Steenbergen.

Het tweede deel van de herstructurering behelst een besparing van 10 miljoen euro. Dat geld wil de groep vinden door op drie fronten te beknibbelen op de kosten. 'De aankoopkosten van de grondstoffen moeten fors lager. Daarnaast moet efficiënter gewerkt worden. Ook de centrale kosten moeten omlaag. Op het hoofdkantoor zijn al 25 jobs geschrapt. Daarnaast wordt 2,5 miljoen euro bespaard door het stoppen van niet-strategische informaticaprojecten', vervolgt Van Steenbergen. Ook in 1998 werden samen met de sluitingen zulke besparingen aangekondigd.

De maatregelen moeten de rendabiliteit van Quick 'duurzaam herstellen'. De keten wil dat het geld dat geïnvesteerd is in Quick meer opbrengt. In vakjargon betekent dit dat de return op investering vier keer hoger moet, van 2 à 3 procent naar 8 procent. GA

Pagina 13: Herstelmaatregelen kleuren resultaten Quick rood

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud