Rechtbank rekt doodstrijd Sabena met voorlopig gerechtelijk akkoord

Sabena heeft de eerste fase van het gevraagde gerechtelijk akkoord overleefd. De rechtbank van koophandel ging vrijdag niet in op de vraag van de NV Sabena om een voorlopige opschorting van betaling van drie maanden toe te kennen. Voorzitter Spiritus-Dassesse ging niet verder dan een kleine twee maanden. Op 30 november zal de rechtbank zich uitspreken over een definitieve opschorting van betaling, waardoor Sabena allicht langere tijd uit de greep van zijn schuldeisers kan blijven.

Maar het is helemaal niet zeker dat het zover komt. Spiritus-Dassesse wil dat Sabena pas gebruikmaakt van het overbruggingskrediet van 125 miljoen euro (vijf miljard frank) als de Europese Commissie haar fiat heeft gegeven. Indien Sabena zich daar niet aan houdt of als de Commissie het krediet strijdig acht met de geldende regels, moeten de drie commissarissen aangewezen door de rechtbank daar onmiddellijk melding van maken. En zal de rechter in dat geval allicht een nieuw vonnis vellen.

Dat is nog niet alles. De schuldeisers krijgen tot 26 oktober de tijd hun vordering in te dienen bij de rechtbank. Nauwelijks 20 dagen later, op 15 november, moeten de schuldeisers zich uitspreken over het herstelplan. En dat is niet het door de piloten verguisde en door de aanslagen in de VS zwaar achterhaalde strategisch plan van Müller. De rechtbank wil een aangepast plan, met concrete maatregelen, zonder algemeenheden. Alles bij elkaar een timing die volgens ACV-secretaris Inge Vervotte niet haalbaar is.

In Zürich kreeg ook Swissair een voorlopige opschorting, meer bepaald voor de holding (SAirGroup), de luchtvaartdivisie (SAirLines) en de leasingmaatschappij (Flightlease). De opschorting geldt tot 5 december. SAirGroup heeft 49,5 procent in Sabena. Zowel de bestuurders van SAirGroup als die van Sabena riskeert intussen gerechtelijke vervolging. Het parket startte dinsdag ambtshalve een opsporingsonderzoek om na te gaan of die bestuurders misdrijven hebben gepleegd, zo melden bronnen bij het parket.

Het onderzoek is mogelijk een gevolg van het juli-akkoord tussen Swissair en de Belgische staat. In ruil voor een kapitaalverhoging van 430 miljoen euro, ontsloeg België de Zwitsers toen van hun verplichting hun belang in Sabena op te trekken naar 85 procent. Bovendien zou de Belgische overheid ook beloofd hebben geen onderzoek te starten naar mogelijke frauduleuze geldtransfers van Sabena naar Swissair. Een juridisch expert is in opdracht van de rechtbank van koophandel al enkele maanden bezig met een gelijkaardig onderzoek.

Sabena had woensdag de rechter een snel vonnis gevraagd om vrijdag al de voorlopige opschorting ook in de Verenigde Staten te laten erkennen. Zo wil Sabena bewarend beslag van zijn vliegtuigen of andere activa in de VS vermijden. GUM/EDL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud