Advertentie

Rechter beveelt stopzetting pilotenstaking Sabena

Het bevel is ingegaan om 15.00 uur. Vanaf 15.30 uur zitten de betrokken partijen samen bij de sociaal bemiddelaar. De directie hoopt dat de dialoog zo terug op gang kan komen, zegt Sabena-woordvoerder Wilfried Remans.

De Sabena-directie vroeg vrijdagochtend in kort geding dat de piloten elke actie die erop gericht is de normale activiteiten van Sabena te verhinderen, onmiddellijk zouden stopzetten, op straffe van een dwangsom van 100.000 frank per actievoerder. De directie vroeg de rechter ook een verbod op te leggen aan pilotenvereniging BeCa om piloten aan te zetten tot staking, op straffe van een dwangsom van één miljoen frank.

Na de aangekondigde actie van donderdag, waarbij zowat een derde van de Sabena-vluchten aan de grond bleef, brak vrijdagmorgen een wilde staking van de piloten uit. Daardoor kon tot dusver geen enkel Sabena-toestel opstijgen. Donderdag kon de maatschappij de actie enigszins omzeilen door een beroep te doen op de (jongere) DAT-piloten.

Volgens Sabena is de actie die de piloten vrijdag voeren, onwettelijk omdat directie en vakbonden nog in een onderhandelingsfase zitten. Sabena-topman Christoph Müller herhaalde ook dat de pilotenvereniging BeCa geen vakbond is.

Normaal gesproken moesten om 13.30 uur bij Sabena een ondernemingsraad plaatsvinden, maar die is afgelast.

De piloten willen de staking 24 uren volhouden, zegt de pilotenvereniging BeCa. Zolang er geen antwoord komt van de directie, wordt er gestaakt. De piloten vragen het behoud van de drie conventies omtrent carrièreplanning, de senioriteitslijst en de overbrenging van de Virgin Express-productie naar Sabena. Ze stelden ook voor om solidair het principe van arbeidsduurvermindering in te voeren en zo alle afdankingen te vermijden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud