Rechter: Thomas Cook moet City Bird overnemen

Thomas Cook was eigenlijk niet langer geïnteresseerd, omdat de luchtvaart sinds de terroristische aanslagen in de VS in zak en as zit. De rechter oordeelde echter dat de akkoorden die sinds weken onderhandeld werden, moeten worden nageleefd.

Dit werd in vakbondskringen vernomen. Dinsdagavond vond bij City Bird een ondernemingsraad plaats.

Hoewel Thomas Cook zich niet schriftelijk aan een overname heeft verbonden, oordeelde de Brusselse rechter dat er toch sprake is van een "feitelijk akkoord".

Het noodlijdende City Bird werkt sinds begin juli onder gerechtelijk akkoord. Dat akkoord werd verkregen omdat Thomas Cook de maatschappij een lening van 150 miljoen frank toestond om het jaar rond te komen. Woensdag loopt het concordaat van City Bird af.

De vakbonden vermoeden dat Thomas Cook het faillissement van het bedrijf afwacht om op die manier een goedkopere overname te verkrijgen. Volgens de vakbonden laat Thomas Cook nu ook al veel vluchten die normaal door City Bird uitgevoerd worden, over aan andere luchtvaartmaatschappijen.

De vakbonden gaan ervan uit dat Thomas Cook de beschikking van de kortgedingrechter zal aanvechten. In dat geval zullen zij acties ondernemen. "Indien Thomas Cook de akkoorden niet naleeft, zullen we proberen zoveel mogelijk van hun passagiers te gijzelen", zei Michel Boels van de socialistische vakbond BBTK.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud