Advertentie

Recordaantal wanbetalers bedrijfsobligaties

Over het eerste halfjaar van 2001 bleven 136 emittenten van bedrijfsobligaties in gebreke bij de betaling van coupons of de aflossing van het kapitaal. De bedrijfsobligaties met wanbetalers bereikten een recordbedrag van 54,1 miljard dollar. Dat is meer dan over geheel 2000, op zich al een recordjaar. Dat leren cijfers over wanbetaling die het Amerikaanse ratingbureau Moody's gisteren vrijgaf.

Het eerste halfjaar bleven 93 Amerikaanse bedrijven in gebreke op 34 miljard dollar schuldpapier. De telecommunicatiesector nam het leeuwendeel van de zorgenkinderen voor zich. In die branche konden 16 emittenten hun betalingsverplichten niet nakomen op schuldpapier met een nominale waarde van 21,5 miljard dollar. Vooral het tweede kwartaal was rampzalig, met grote wanbetalers als PSINet, Winstar Communications en 360networks.

Aandelen PSINet bereikten op Nasdaq begin vorig jaar een piek van meer dan 60 dollar op Nasdaq, maar kelderden intussen door steeds acutere financiële problemen tot 0,05 dollar. Het noodlijdende bedrijf kon bijgevolg geen beroep meer doen op de kapitaalmarkten voor verdere financiering en kon de renteverplichtingen op zijn 2,9 miljard dollar schuldpapier niet meer nakomen.

Moody's stipt aan dat de kredietwaardigheid van de emittenten afgelopen kwartaal voor het 13de kwartaal op rij afnam. Bij rommelobligaties steeg de 'default rate' eind juni tot 7,7 procent, van 6,2 procent begin dit jaar. Dat betekent concreet dat emittenten met een lage kredietwaardigheid een jaar na de uitgifte op 7,7 procent van hun obligaties in gebreke bleven.

Moody's ziet voorlopig geen verbetering van de situatie, integendeel. Het ratingbureau verwacht dat de default rate pas tegen februari of maart 2002 een piek bereikt van 10,1 procent, om tegen juni 2002 slechts licht terug te vallen tot 9,4 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud