Regering ziet voldoende reserve voor groeivertraging

Het kabinet van de federale minister van Begroting, Johan vande Lanotte (SP), reageert niet verontrust op de jongste ramingen die de economische situatie van het land aanzienlijk minder gunstig dan voordien inschatten. De vier grote banken herzagen de voorbije dagen en weken hun groeivooruitzichten voor de Belgische economie naar beneden tot tussen 1,6 en 2,1 BBP-procent. Het tweede kwartaal was volgens de bancaire economen het zwakst. De BBL ziet ook voor het derde kwartaal een negatieve groei.

Volgens kabinetschef Kris de Witte van minister Vande Lanotte hield de regering tijdens de extra begrotingscontrole in juli al rekening met de tegenvallende resultaten voor het tweede kwartaal. Met de maatregelen ter waarde van bijna 800 miljoen euro (32 miljard frank) werden volgens De Witte de gevolgen van de economische vertraging voor het overheidsbudget opgevangen.

Begroting ziet verder nog drie redenen om verder te geloven in de doelstelling van de regering, een klein begrotingsoverschot van 0,2 BBP-procent. Door de neerwaartse druk op de rente zullen de totale rente-uitgaven lager blijken dan in juli verwacht werd. Ten tweede evolueren de RSZ-inkomsten gunstig. Op jaarbasis komt er volgens De Witte ongeveer 375 miljoen euro (15 miljard frank) extra binnen. De eerste zes maanden van het jaar waren er al 275 miljoen euro (11 miljard frank) meer RSZ-inkomsten dan verwacht. Ten derde stegen de BTW-inkomsten in juli voor het eerst met 7,1 procent.

Kabinetschef De Witte voegt eraan toe dat de regering erg voorzichtig zal blijven. Ook de federale minister Frank Vandenbroucke (SP) riep woensdag nogmaals op tot budgettaire waakzaamheid.

Volgens CVP-volksvertegenwoordiger Herman van Rompuy wordt een begrotingstekort onvermijdelijk als de groei onder 2 procent zakt. De regering nam een BBP-groei van 2,5 procent als begrotingsuitgangspunt. Van Rompuy pleitte al eerder om dat tot 2 procent te verlagen. 'Ik kreeg geen gelijk. Plots werd een extra begrotingscontrole aangekondigd. Het resultaat was een nepcontrole. De regering negeerde het essentiële, namelijk de zeer sterke vertraging van de economische groei.' schrijft Van Rompuy in een mededeling. RS

Pagina 2: Commentaar

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud