Advertentie

Resultaten Cisco belangrijke barometer voor technologiesector

Cisco Systems, de Amerikaanse wereldmarktleider in netwerkapparatuur maakt dinsdag na beurstijd zijn resultaten voor het vierde kwartaal bekend. Beleggers hechten veel belang aan deze cijfers, omdat ze een algemene indicatie kunnen geven over de toestand van de technologiesector, die de voorbije maanden al zwaar te lijden heeft gehad.

Analisten verwachten geen al te grote verrassingen. Algemeen wordt een winst van 4,35 miljard dollar verwacht. In het vorige kwartaal leed Cisco nog een verlies van 2,69 miljard dollar. Het was de eerste keer in 11 jaar dat de groep verlies leed. Die tegenvallende resultaten waren vooral een gevolg van de dalende vraag van telecommunicatie en technologiebedrijven.

Cisco was trouwens niet de enige netwerkgroep die hier onder te lijden had. Sectorgenoten als het Franse Alcatel en het Amerikaanse Lucent bijvoorbeeld, gaven onlangs nog forse winstwaarschuwingen en kondigden een reeks monsterontslagen aan.

De vooruitzichten van Cisco lijken nu misschien wat beter, analisten twijfelen er wel aan of de groep zijn vaak herhaalde jaarlijkse groeiverwachting van 30 tot 50 procent kan waarmaken.

"Bij de bekendmaking van de resultaten zal Cisco zich waarschijnlijk vrij optimistisch uitlaten over de toekomst. Maar we verwachten wel dat de groep zijn groeivooruitzichten zal aanpassen", stelt een analist van Credit Suisse First Boston.

Ondertussen laat het analistenkamp steeds meer tegenstrijdige geluiden horen over de technologiesector. De zakenbank Credit Suisse First Boston (CSFB) verlaagde dinsdag nog haar adviezen voor een hele reeks halfgeleiderproducenten. Volgens CSFB zijn veel Amerikaanse en Europese aandelen uit deze sector nog altijd overgewaardeerd. Het beurshuis dat het minstens nog een jaartje wachten zal worden eer de chipmarkt zich herstelt. Maandag gingen de technologieaandelen al onderuit nadat twee invloedrijke zakenbanken, Salomon Smith Barney en Lehman Brothers, zich somber hadden uitgelaten over de Amerikaanse chipgigant Intel.

Daartegenover staat dan weer het optimisme van Intel-topman Craig Barret, die een economische heropleving verwacht vanaf het vierde kwartaal. Ook het invloedrijke Amerikaanse beurshuis Merrill Lynch verhoogde vorige week haar ratings voor een aantal chipbedrijven. De zakenbank meent immers dat de sector nu het ergste wel achter de rug heeft.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud