Advertentie

Resultaten Cisco geen troost voor technologiesector

De kwartaalresultaten die de Amerikaanse netwerkgroep Cisco Systems dinsdag voorlegde waren zoals verwacht, maar beleggers blijven zich zwaar zorgen maken. Het bedrijf boekte in het vierde kwartaal van het voorbije boekjaar een nettowinst voor uitzonderlijke elementen van 163 miljoen dollar tegen 1,198 miljard dollar in het vierde kwartaal van het vorige boekjaar. De winst per aandeel daalde van 16 dollarcent tot 2 dollarcent, exact volgens de gemiddelde verwachting.

Maar voor het eerste kwartaal van het komende boekjaar verwacht Cisco-topman John Chambers een omzetdaling tot 5%. Analisten waren nochtans van mening dat de omzet opnieuw licht zou stijgen.

Cisco blijft echter nog vrij optimistisch in zijn vooruitzichten op lange termijn. "Niemand weet precies wanneer de technologiesector de bodem zal bereikt hebben. Maar volgens ons is het best mogelijk dat de Amerikaanse economie weer zal aantrekken binnen de komende drie tot zes maanden." Voor Europa ziet de toekomst er echter somberder uit, omdat de Europese economie gemiddeld drie maanden achter loopt op de Amerikaanse.

Omdat Cisco een belangrijke klant is van heel wat technologiebedrijven, wordt het door heel wat beleggers beschouwd als een belangrijke graadmeter voor de hele sector. Cisco 's resultaten geven namelijk weer in welke mate de uitgaven voor informatie- en communicatietechnologie zijn gedaald.

Uit de laatste cijfers blijkt nu dat de branche nog steeds een erg onzekere toekomst tegemoet gaat. Ook volgens de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch is de zichtbaarheid in de sector niet verbeterd. Het beurshuis gelooft zelfs dat de hele netwerksector zich ten vroegste zal herstellen vanaf eind 2002.

Op de Europese beurzen kregen de technologieaandelen alvast zware klappen te verwerken. Alcatel, een van de belangrijkste sectorgenoten van Cisco, daalde om 15.30u. met 4,95% tot 19,58 euro, terwijl Marconi 3,20% lager moest noteren op 90,75 pence.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud