Advertentie

Resultaten SAP en Nokia halen technologieaandelen uit het slop

Beleggers schakelden donderdag weer vlot over van diep pessimisme naar euforie. Woensdag stuurden tegenvallers bij de Amerikanen Intel, EMC en Apple de Europese technologiesector naar het laagste peil sinds december 1998. Gisteren luidde goed nieuws van eigen bodem een remonte in. De DJ Stoxx Technology-index won 6,2 procent, hoewel het verlies sinds begin dit jaar nog steeds 49 procent bedraagt.

Motor achter de heropleving was Nokia. De mobilofoongigant publiceerde een winstdaling van 20 procent over het tweede kwartaal, in lijn met de winstwaarschuwing van vorige maand. De beleggers trokken zich op aan topman Jorma Olilla, die beterschap beloofde. "We verwachten tegen eind dit jaar een verbetering, in 2002 moet de mobilofoonindustrie weer een gezonde groei tonen".

"De cijfers bevatten tenminste geen nieuwe ramp", vatte Gunnar Andersson, analist bij Handelsbanken, het opgelucht sfeertje samen. Bovendien kwamen de resultaten van SAP, het grootste softwarehuis van Europa, voor het derde kwartaal op rij ruim boven de verwachting uit. Het Duitse bedrijf boekte een winststijging van 78 procent, en schetste opvallend positieve vooruitzichten voor de rest van 2001.

Toch was er ook donderdag slecht nieuws in de softwaresector. Het Britse Misys, Europees marktleider in software voor de financiële sector, waarschuwde voor tegenvallende resultaten omdat banken en beurshuizen bestellingen uitstellen. Misys verloor prompt 28 procent.

New York reageerde aanvankelijk enthousiast op het nieuws vanuit Europa, maar IBM bekoelde de sfeer. "Big Blue" keek over het tweede kwartaal onverwacht tegen een kleine omzetdaling aan en liet zich op een telefonische conferentie voorzichtig uit over het tweede halfjaar. Officieel was er geen winstwaarschuwing, maar dat belette niet dat een lange rij beurshuizen donderdagavond het mes zette in de winstprognoses voor 2001.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud