Reynders: Belgische economie groeit met 1,5% in 2002

Reynders vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) "meer bewegingsruimte heeft" om een renteverlaging door te voeren dan de Amerikaanse Centrale Bank.

Ondanks de groeiverwachting van 1,5 à 1,6% voor België baseert de regering zich in haar begroting voor 2002, die zij dinsdagmiddag voorlegt aan het parlement, op een groei van 1,3%.

In 2001 zal de groei in de eurozone volgens Reynders uitkomen aan de onderkant van de vork van 1,5% tot 2%. Voor 2002 is het moeilijk te voorspellen of het nu 1,5% of 2% zal zijn. Zelfs in het slechtste scenario van het Internationaal Monetair Fonds groeit de economie in de eurozone in 2002 met 1,2%, vergeleken met 0,7% in de VS en een inkrimping van 0,2% in Japan, benadrukte hij. "Het is belangrijk een positieve boodschap uit te zenden. Een herstel in 2002 is mogelijk, zij het in de eerste of in de tweede jaarhelft. Op dit moment zitten we niet in een recessie", zei Reynders.

Volgens Reynders richten de VS zich nu vooral op de fiscale politiek. "Maar wij hebben misschien meer ruimte op het monetaire veld", voegde hij eraan toe. Hij benadrukte evenwel dat hij niet kan zeggen wat de ECB moet doen. De ECB vergadert donderdag over het rentebeleid.

Reynders hoopt ten slotte dat de Britse eerste minister Tony Blair erin zal slagen zijn volk de eurozone in te loodsen. Toch moeten de leden van de eurozone het VK niet onder druk zetten. Dat zou alleen maar contraproductief zijn, meent de minister.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud