Advertentie

Rusland belooft Gazprom te splitsen en aardgastransport vrij te maken

Rusland volgt daarmee in zekere zin de liberalisering en de strijd tegen de monopolievorming die ook in het Westen wordt doorgedrukt. Kasayanov zegt Gazprom transparanter en efficiënter te willen maken.

De Russische regering verstevigde vorige maand haar greep op Gazprom en schoof directeur Vyakhirev aan de kant. Hij werd vervangen door Alexei Miller, een vertrouweling van president Poetin. "Gazprom was een staat in de staat geworden en verloor door inefficiëntie heel veel geld", verdedigt Poetin de directeurswissel. Miller moet er ook voor zorgen dat de geldstromen binnen het conglomeraat doorzichtiger worden.

Gazprom produceerde vorig jaar 523 miljard kubieke meter aardgas, waarvan 120 miljard kubieke meter naar Europa werd uitgevoerd.

De eventuele opsplitsing van Gazprom heeft gigantische gevolgen voor de ontsluiting van de enorme aardgasvelden in Kazachstan, omdat Gazprom praktisch een monopolie heeft voor het transport van olie en aardgas door Rusland naar het Westen. Nu zijn de andere maatschappijen verplicht een omweg van soms duizenden kilometers te maken langs Turkije om hun gas aan het Westen verkocht te krijgen.

Ook gebeurt het dat Westerse oliemaatschappijen het gas dat bij de olieboringen mee naar boven komt, noodgedwongen moeten affakkelen, omdat ze het niet vervoerd krijgen. Voortaan krijgt iedere producent een vrije toegang tot het Russisch pijpleidingensysteem voor een geringe prijs, beloofde Kasayanov.

Het doorvoermonopolie van Gazprom weegt nu loodzwaar op de ontginning van reusachtige aardgasreserves in Centraal-Azië en vooral in Kazachstan. "Het gas uit Centraal-Azië wordt recht in de handen van Rusland gedreven tegen goedkope prijzen, omdat het logistiek enkel daar naartoe kan", zei Gavin Graham, de vice-president van Shell voor Centraal-Azië.

Graham leidde een consortium voor de bouw van een pijpleiding van Turkmenistan naar Turkije. Zo kon men Rusland omzeilen en het gas toch in het Westen verkopen. Als reactie werkt Moskou nu koortsachtig aan een eigen aardgaspijpleiding naar Turkije, zodat het project van de onafhankelijke producenten meteen waardeloos wordt.

Daardoor blijft de hele Centraal-Aziatische regio afhankelijk van de Russische pijpleidingen. Turkmenistan heeft dan ook beslist zijn aardgas aan Rusland te verkopen. De infrastructuur ontbreekt immers om het gas via India, Pakistan of China in het Westen te krijgen.

De reserves in Kazachstan alleen al worden geschat op 3 biljoen kubieke meter, een bel die dubbel zo groot is als alle Noorse gasreserves samen. In de ondergrond van Turkmenistan zit zo 'n 750 miljard kubieke meter. Het probleem is ook dat de olievelden in die gebieden niet ontsloten kunnen worden, zonder dat enorme hoeveelheden aardgas vrijkomen. Het wordt dan affakkelen of dat aardgas spotgoedkoop aan Rusland verkopen.

Nu de Russische premier beloofd heeft Gazprom op te splitsen en de pijpleidingen in Rusland open te stellen voor alle bedrijven, ziet het er voor de olie- en gasindustrie in Centraal-Azië meteen veel beter uit. Via noordelijk Rusland kan het gas sneller, goedkoper en gemakkelijker Europa bereiken. Daarbij vormt Rusland zelf ook een afzetmarkt. De productie van Gazprom daalt en het verbruik in Rusland neem toe en dat wordt nu gecompenseerd door invoer van aardgas uit Kazachstan en uit Turkmenistan.

VDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud