Advertentie

Rusland en China sluiten vriendschapsverdrag

Het vriendschapsverdrag dat maandag in Moskou werd ondertekend is het eerste sinds 1949. Deze overeenkomst tussen China en de voormalige Sovjet-Unie werd reeds op het eind van de jaren zestig achterhaald na een grensconflict. President Poetin verklaarde maandag dat intussen reeds 90 procent van de grenskwestie is opgelost. In het nieuwe verdrag, dat een geldigheid heeft van twintig jaar, beloven beide landen geen van beide als eerste atoomwapens tegen elkaar te gebruiken en ook geen strategische wapens te richten op elkaars grondgebied. Beide willen meningsverschillen enkel via vreedzame middelen oplossen.

Het verdrag heeft geen militaire component en is vooral gericht op het ontwikkelen van goede bilaterale en economische relaties. Er zijn wel afspraken gemaakt om samen te werken in de strijd tegen politiek extremisme en separatistische tendensen in de grensstreken.

Rusland en China willen vooral hun handelsbetrekkingen verder uitbreiden. Peking maakte zondag reeds bekend dat de handel tussen beide landen in de eerste vijf maanden van dit jaar steeg met 43,4 procent tot 3,79 miljard dollar. De Chinese uitvoer naar Rusland steeg met 22,2 procent tot 870,5 miljoen dollar terwijl de Russische export richting China met 51,2 procent de hoogte inging tot 2,9 miljard dollar.

In een gemeenschappelijke verklaring benadrukken beide presidenten het belang van het ABM-verdrag uit 1972 dat volgens hen 'de hoeksteen' vormt van het strategische evenwicht en voor de vermindering van strategische wapens in de wereld. Rusland en China wensen dat het verdrag in zijn huidige vorm behouden blijft.

Moskou en Peking vormen daarmee een front tegen de Amerikaanse president, George Bush, die onder het ABM-verdrag tegen de verspreiding van antiballistische raketten uit wil voor de bouw van een antiraketschild. De bouw van een dergelijk schild vereist een aanpassing van het verdrag. In een gesprek met de Italiaanse krant Corriere delle Sera dreigde Poetin maandag met de herbewapening van Rusland indien de VS unilateraal uit het verdrag stappen.

China vreest dat het Amerikaanse antiraketschild ook Taiwan zal beschermen, dat door Peking beschouwd wordt als een opstandige provincie. Het antiraketschild zou Taiwan beschermen tegen de honderden middellange afstandsraketten die Peking tegen het eiland in stelling heeft gebracht.

Zowel Rusland als China veroordeelden de geslaagde Amerikaanse antirakettest van zaterdagavond waarbij een intercontinentale raket werd onderschept door een andere raket. Vanaf de Californische luchtmachtbasis Vandenberg werd een Minuteman-raket gelanceerd, die met behulp van radars en satellieten boven de Stille Oceaan door een tweede raket werd vernietigd. Het ging om de vierde test voor het door Washington geplande antiraketschild. Van de vorige drie tests mislukten er twee.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud