Sabena-bonden vrezen 465 gedwongen ontslagen

De vakbondsdelegaties kregen woensdag meer details over de personeelsvermindering die gedelegeerd bestuurder Christoph Müller wil doorvoeren bij Sabena. 'We hebben geluisterd en enkele vragen gesteld, maar van echte onderhandelingen was nog geen sprake', zei Richard Gysels, vakbondsafgevaardigde van de bond CCOD. 'Ik denk dat we ten vroegste vrijdag aan tafel kunnen om te praten over een sociaal akkoord. Maar ik verwittig Müller nu al: als zijn voorstel te nemen of te laten is, dan laten wij het.'

Bij de NV Sabena moeten tegen einde volgend jaar tussen 1.900 en 2.000 mensen vertrekken. Een 500 van hen komen in aanmerking voor vervroegd pensioen, ongeveer de helft van die groep bestaat uit werknemers van 52 en 53 jaar. De federale minister van Tewerkstelling, Laurette Onkelinx, moet desgevallend nog haar goedkeuring geven voor brugpensionering.

Gysels liet verstaan dat het getal van 2.000 niet onbespreekbaar is, maar gedwongen ontslagen liggen nog altijd moeilijk. Voor 465 werknemers zou ontslag dreigen, zegt Frederic de Clerc van de liberale vakbond.

Müller zei op de bijeenkomst dat de directie nog werkt aan extra maatregelen na de aanslagen in de Verenigde Staten. Die hebben Sabena en de luchtvaartsector in het algemeen in nog moeilijker papieren gebracht. 'Voor ons is de onderhandelingsronde in het kader van de wet-Renault nog niet afgelopen, we willen op elk moment vragen kunnen blijven stellen, maar we zijn wel bereid parallel te onderhandelen over bijkomende maatregelen als gevolg van de crisis in de sector. We tonen daarmee onze goodwill', vindt Gysels.

Joël Gans van de pilotenvereniging BeCA was bij het verlaten van de vakbondsvergadering alvast niet te spreken over sommige directievoorstellen. Zo eisen de piloten het behoud van het carrièreplan en de senioriteitslijst. De directie stelde woensdag de Sabena-piloten een alternatief carrièreplan voor. Het voorstel om beginnende piloten bij DAT 72.000 frank (1784,8 euro) bruto te betalen werd weggelachen. 'Hoe moeten piloten hun studie - a rato van 40.000 frank (991,57 euro) per maand - dan afbetalen?, vroeg Gans zich af.

De piloten hebben donderdagochtend een ontmoeting met Sabena-voorzitter Fred Chaffart. Zij spreken hem onder meer over hun ongerustheid over de toekomst van de maatschappij.

GUM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud