Sabena kan nog maar enkele maanden overleven

Aanvankelijk had gedelegeerd bestuurder Christoph Müller eind september als deadline voor een sociaal akkoord met de vakbonden gesteld. De CEO bleef ook maandag die termijn verdedigen, ondanks de gerechtelijke procedure die tegen Sabena loopt en die het onderhandelen bemoeilijkt.

Maar dat een sociaal akkoord een absolute voorwaarde zou zijn voor een eerste kapitaalinjectie vanwege de aandeelhouders, is niet langer het geval. Fred Chaffart bevestigde maandag dat het geld er komt. "Wat ermee zal gebeuren, is echter afhankelijk van de sociale onderhandelingen", luidde het.

Dat extra kapitaal dringend nodig is, bleek uit de verliezen die de luchtvaartmaatschappij de jongste weken leed. Zo kostte de stakingen, en dan vooral de wilde acties op 7 september, Sabena 5 miljoen euro. Het wegvallen van de transatlantische vluchten na het sluiten van de luchthavens in de VS, kostte zelfs 1 miljoen euro per dag.

De voorzitter van de raad van bestuur gaf maandag ook toe dat het businessplan van Müller, dat van Sabena een kleine Europese luchtvaartmaatschappij gaat maken, herzien moet worden. Aan de basis liggen de terreuraanslagen in de Verenigde Staten. Die aanslagen hebben de hele luchtvaartsector in een crisis gestort, rekening houdend met de duurder wordende veiligheidsmaatregelen en de verwachte lagere bezettingsgraad van de vliegtuigen.

"Het businessplan gaat uit van een veranderende luchtvaartmarkt, niet van de ergste crisis sinds vijftig jaar waar we ons vandaag in bevinden", aldus Müller. Daarom moet de productie meer dan 12 procent naar omhoog en moet de capaciteit worden aangepast. Of hierbij ook meer jobs zullen verloren gaan, wilde de gedelegeerd bestuurder niet kwijt. "We onderzoeken de situatie en verwachten binnen 2 weken een antwoord", luidde het. De vakbonden zullen in hun onderhandelingen alvast wel rekening houden met de verslechterde conjunctuuromstandigheden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud