Sabena overweegt ook gerechtelijk akkoord

Volgens Sabena-woordvoerder Wilfried Remans onderzoekt het bedrijf eerst of een overbruggingskrediet haalbaar is. Pas daarna komen de andere opties aan de beurt.

Premier Verhofstadt en het kernkabinet bogen zich dinsdagochtend van 8.00 uur tot even voor 10.00 uur over de toestand bij Sabena. Sabena-voorzitter Fred Chaffart en afgevaardigd bestuurder Christoph Müller zaten mee rond de tafel. Na afloop verklaarde federaal minister van Overheidsbedrijven Daems (VLD): "In de huidige stand van zaken geeft de regering voorrang aan de mogelijk gerechtelijke stappen die ze kan ondernemen tegen Swissair, filiaal Crossair en de banken "die het spel meespelen". "De regering heeft mij gevraagd om de verschillende opties te onderzoeken en in het bijzonder juridische actie," beklemtoonde Daems. Het dossier wordt van nabij bekeken door deskundigen in werkgroepen. "Ik zal daarna verslag uitbrengen bij de premier en we zullen dan bekijken wat we moeten doen," aldus nog Daems.

In een mededeling liet premier Verhofstadt weten "verontwaardigd" te zijn over de manier waarop Swissair een gerechtelijk akkoord heeft aangevraagd. Volgens de premier onttrekt Swissair zich op die manier "aan alle verplichtingen tegenover Sabena", inbegrepen de voor woensdag voorziene kapitaalsverhoging. "Dit is flagrant in strijd met het op 2 augustus afgesloten akkoord met de Belgische regering", klinkt het.

De vakbonden en de directie van Sabena komen dinsdag even voor de middag opnieuw samen. Voordien zullen de vakbonden hun basis inlichten. Ondertussen hebben de piloten hun acties voor 24 uur opgeschort. Daardoor zijn alle Sabenavluchten normaal verzekerd.

De vakbonden roepen de Belgische regering voorts op "haar verantwoordelijkheid te nemen", aldus nog de vakbondsman. Zij hopen dat de Belgische regering vers geld pompt in Sabena. Als de Belgische regering daartoe bereid is, dan is het wachten op de goedkeuring van Europa. De Belgische regering denkt aan een overbruggingskrediet voor Sabena. Aan dat scenario wordt nu druk gesleuteld op het kabinet van minister van overheidsbedrijven Rik Daems.

Freddy Tack van de Franstalige socialistische vakbond CGSP haalde fel uit naar de Belgian Cockpit Association (BeCA): "Ze jagen 12.000 arbeiders de afgrond in. Hun actie is misdadig". Ondertussen hebben deze piloten wel beslist hun acties voor 24 uur op te schorten tot de algemene vergadering van de pilotenvereniging dinsdag om 18.00u. Dat heeft Joel Gans, woordvoerder van BeCA, maandagavond bekendgemaakt. "Daardoor zijn de Sabenavluchten normaal verzekerd" zei woordvoerder Olivier Gillis.

Tack benadrukte dat het referendum "zoals voorzien" plaats heeft. Ook Gillis herinnerde er aan dat "dinsdag een cruciale dag is voor het referendum". Dat eindigt officieel 's middags. De werknemers van de luchtvaartmaatschappij kunnen tot 19 uur stemmen.

De piloten vinden dat de Belgische staat zijn houding tegenover het plan Müller moet herzien. Ze vragen ook dat de Belgische staat en Sabena meewerken aan het gerechtelijk onderzoek dat op initiatief van de piloten gevoerd wordt naar de boekhouding van de afgelopen jaren van Sabena en Swissair. De piloten zeggen ook dat de positie van gedelegeerd bestuurder Christoph Müller onhoudbaar is geworden.

Ten laatste woensdag moesten de Belgische Staat en Swissair, de twee hoofdaandeelhouders van Sabena met respectievelijk 50,4 en 49,5 procent, een kapitaalverhoging met 220 miljoen euro doorvoeren. Het is een eerste schijf van in totaal 430 miljoen euro, waarvan 258 miljoen euro voor rekening van Swissair. Maar Swissair liet maandag weten dat de Belgische luchtvaartmaatschappij haar beloofde kapitaal niet krijgt. Swissair heeft immers het gerechtelijk akkoord aangevraagd voor al haar luchtvaartactiviteiten. Daarnaast liet topman Corti maandag weten dat de Swissair Group al haar participaties in buitenlandse luchtvaartmaatschappijen van de hand gaat doen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud