Advertentie

Sabena schrapt een derde van alle vluchten na spontane stakingsacties werknemers

Het nieuws dat het ondernemingsplan van gedelegeerd bestuurder Christoph Müller tot 2.000 banen kan kosten was niet echt een verrassing. Maar vakbonden en werknemers waren gebeten door de manier waarop hen dat ter ore kwam, namelijk via enkele kranten en de radio. De directie heeft voor vandaag en morgen een buitengewone ondernemingsraad gepland om de syndicale vertegenwoordigers in te lichten over de manier waarop de topman Sabena denkt te kunnen redden en welke prijs het personeel daarvoor moet betalen.

Het ongenoegen over het perslek leidde diezelfde avond nog tot een korte werkonderbreking in de catering, de afdeling die de maaltijden voor de passagiers klaarmaakt. Dat was slechts het sein voor een vloedgolf van wilde acties. Woensdagmorgen legde het grootste deel van het personeel van de bagageafdeling het werk neer, kort daarop gevolgd door hun collega's van de schoonmaakdivisie en opnieuw van de catering. Het gevolg was dat de passagiers van de Europese vluchten zelf hun bagage naar het vliegtuig moesten dragen.

Daar kwam nog bij dat enkele werknemers tot tweemaal toe de toegangsweg tot de luchthaven, komende van de Ring, blokkeerden. Op een bepaald ogenblik telde Sabena-woordvoerder Olivier Gillis 350 stakers bij bagage, catering en schoonmaak. Sabena besliste daarom veertig vluchten die vóór de middag moesten vertrekken te annuleren. 'We hebben die passagiers op andere vluchten geplaatst bij ons of bij andere luchtvaartmaatschappijen', aldus Gillis. Enkel de Europese vluchten werden getroffen door annulaties.

Volgens Gillis gingen alle Sobelair-vluchten wel door. De chartermaatschappij Sobelair is een dochter van Sabena die veel vliegt in opdracht van touroperator JetAir. Ook de regelmatige langeafstandsvluchten konden vertrekken. Het waren dus vooral de zakenreizigers op de korte afstand die getroffen werden, een cliënteel dat de maatschappij in de toekomst nog hard nodig zal hebben om opnieuw rendabel te worden. Het imagoprobleem waarmee Sabena al jaren kampt, is er niet kleiner door geworden.

Over de hele dag schrapte Sabena 84 vluchten, ongeveer een derde van het volledige aanbod. Maar andere maatschappijen werden eveneens door de acties getroffen omdat Sabena-handling ook werkt voor derden. De kans is groot dat vandaag opnieuw werkonderbrekingen plaatsvinden. Een voorstel van het ABVV om een georganiseerde 24-staking te houden, haalde het niet op de intersyndicale bijeenkomst. In een communiqué stelden de bonden achteraf dat het personeel de 'herkapitalisatie van 420 miljoen euro onvoldoende vindt'. GUM

Pagina 2: Commentaar

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud