Advertentie

Sabena spant kort geding aan tegen stakende piloten (update)

De Sabena-directie vroeg vrijdagochtend in kort geding dat de piloten elke actie die erop gericht is de normale activiteiten van Sabena te verhinderen, onmiddellijk zouden stopzetten, op straffe van een dwangsom van 100.000 frank per actievoerder. De directie vroeg de rechter ook een verbod op te leggen aan pilotenvereniging BeCa om piloten aan te zetten tot staking, op straffe van een dwangsom van één miljoen frank. De uitspraak wordt nog vandaag verwacht.

Volgens Sabena is de actie van de piloten onwettelijk omdat directie en vakbonden nog in een onderhandelingsfase zitten. Bovendien is de pilotenvereniging BeCa geen vakbond.

Normaal gesproken moesten om 13.30 uur bij Sabena een ondernemingsraad plaatsvinden, maar die is afgelast. Volgens De Meulemeester van ABVV-Metaal is het ongepast om rond de tafel te gaan zitten, nu de directie gerechtelijke stappen heeft ondernomen.

Sabena is allesbehalve opgetogen met de wilde actie van de piloten. "We aanvaarden niet dat een kleine groep mensen het personeel en de passagiers gijzelen", zegt woordvoerder Wilfried Remans. "Vrijdag worden ongeveer 20.000 passagiers op de nationale luchthaven verwacht. Daar komt nog eens bij dat vrijdag een topdag is, niet alleen omdat het weekend begint, maar ook omdat het zakenjaar opnieuw aanvangt."

De piloten van Sabena willen hun staking 24 uren volhouden, zegt de pilotenvereniging BeCa. Zolang er geen antwoord komt van de directie, wordt er gestaakt. De piloten vragen het behoud van de drie conventies omtrent carrièreplanning, de senioriteitslijst en de overbrenging van de Virgin Express-productie naar Sabena. Ze stelden ook voor om solidair het principe van arbeidsduurvermindering in te voeren en zo alle afdankingen te vermijden.

In de loop van de namiddag beraadslagen de piloten over verdere acties.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud