Advertentie

Sabena spant kort geding aan tegen stakende piloten

De Sabena-directie heeft vrijdagochtend in kort geding gevraagd dat de piloten elke actie die erop gericht is de normale activiteiten van Sabena te verhinderen, onmiddellijk stopzetten, op straffe van een dwangsom van 100.000 frank per actie. De directie heeft de rechter ook gevraagd een verbod op te leggen aan pilotenvereniging BeCa om piloten aan te zetten tot staking, op straffe van een dwangsom van één miljoen frank. De uitspraak wordt nog vandaag verwacht.

Volgens woordvoerder Wilfried Remans is de actie van de piloten onwettelijk omdat directie en vakbonden nog in een onderhandelingsfase zitten.

Sabena is bijzonder boos over de wilde actie van de piloten. "We aanvaarden niet dat een kleine groep mensen het personeel en de passagiers gijzelen", zegt woordvoerder Wilfried Remans. "Vrijdag worden ongeveer 20.000 passagiers op de nationale luchthaven verwacht. Daar komt nog eens bij dat vrijdag een topdag is, niet alleen omdat het weekend begint, maar ook omdat het zakenjaar opnieuw aanvangt."

De piloten van Sabena willen hun staking 24 uren volhouden, zegt de pilotenvereniging BeCa. Zolang er geen antwoord komt van de directie, wordt er gestaakt. De piloten vragen het behoud van de drie conventies omtrent carrièreplanning, de senioriteitslijst en de overbrenging van de Virgin Express-productie naar Sabena. Ze stelden ook voor om solidair het principe van arbeidsduurvermindering in te voeren en zo alle afdankingen te vermijden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud