Advertentie

Schadeclaim van 2,5 miljoen euro boven hoofd dochter Omega Pharma

De oorsprong van het juridische geschil tussen het Nederlandse Megadent en het Belgische Lamoral gaat terug tot 1998. 'In 1998 sloot Lamoral een overnamecontract met Megadent. Die overname is er nooit gekomen. Daarom is Megadent naar de rechter gestapt', aldus René van den Houdt, directeur en eigenaar van Megadent.

Megadent is een Nederlands bedrijf dat zich bezighoudt met de inrichting van tandartspraktijken. Daarnaast verkoopt het tandheelkundige apparatuur. In Nederland behoort het naar eigen zeggen tot de grotere spelers van de markt. Vandaar de interesse van de Belgische branchegenoot Lamoral. Ook de Lamoral-groep combineert in België de inrichting van tandartskabinetten met de verkoop van tandartsproducten en -apparaten.

In Nederland was Lamoral destijds alleen actief als verkoper van tandheelkundige apparaten. Met de overname van Megadent had Lamoral een vaste stek in de sector van de inrichting van de tandartspraktijken gekregen. Die overname is er nooit gekomen. Daarom eist Megadent van Lamoral een schadevergoeding van 'vele miljoenen guldens', aldus Van den Houdt. Marc Coucke van Omega Pharma houdt het op 4 à 5 miljoen gulden (2,5 miljoen euro). Omega Pharma nam Lamoral vorig jaar over.

Volgende donderdag 16 augustus komt de zaak Lamoral-Megadent voor. In een tussentijds vonnis stelde de Nederlandse rechtbank Lamoral in het ongelijk toen die de bevoegdheid van de Nederlandse rechter in de zaak betwistte. Donderdag wordt een uitspraak over de grond van de zaak en over de gevraagde schadevergoeding verwacht.

De uitspraak kan gevolgen hebben voor Omega Pharma, dat sinds 23 oktober 2000 voor 100 procent eigenaar is van Lamoral. Bij de overname repte Omega Pharma met geen woord over de claim die op Lamoral rustte. 'Destijds is de afweging gemaakt op basis van drie zaken: onze kansen in het geding, onze verantwoordelijkheid als nieuwe eigenaar voor zaken die zich in het verleden hebben voorgedaan en de redelijkheid van de schadeclaim die wordt gevraagd', aldus Marc Coucke, gedelegeerd bestuurder van Omega Pharma.

Het proces van Megadent-Lamoral/Omega Pharma is trouwens geen alleenstaande zaak. 'In onze business komen zulke processen geregeld voor. Ook Omega zelf heeft een aantal gelijkaardige processen lopen waarin wij zelf eisende partij zijn', aldus Coucke. Omega Pharma sloot het boekjaar 2000 af met een omzet van 177,976 miljoen euro en een nettowinst van 3,036 miljoen euro. GA

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud