Schrik voor Europese recessie blijft

De Europese beurzen reageerden negatief op de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om de kortetermijnrente te verlagen met 25 basispunten tot 4,25%. Veel beleggers hadden immers gehoopt dat ECB-voorzitter de rente zou verlaagd hebben met 50 basispunten.

Guy Verfaille van Fortis en Vincent Carson van Artesia verwachten echte dat de ECB in de nabije toekomst de rente opnieuw zal verlagen. Volgens Verfaille zou de Europese Centrale Bank daar voldoende ruimte voor hebben, want de Fortis-econoom ziet de inflatie verder dalen, omdat een aantal tijdelijke elementen als de olieprijzen verder afzwakt. (ECB toont bezorgdheid over economie)

De bezorgdheid over de Europese economie blijft erg groot, zeker nu woensdag duidelijk werd dat het Belgische bruto binnenlands product (BBP) de sterkste achteruitgang kende in acht jaar. Omdat het Belgische BBP bekendstaat als een goede graadmeter voor de rest van de eurozone, zit de schrik voor een recessie er dan ook goed in.

Yvon Baldewijns van het instituut voor beleggingsstrategie ziet alleszins weinig beterschap voor de komende maanden en verwacht nog altijd zwaar tegenvallende bedrijfsresultaten. Baldewijns gelooft daarom dat de kans op een fikse koerscorrectie nog altijd veel groter is dan die op een forse koersstijging. (Bedrijfsresultaten zullen ook in het derde kwartaal ontgoochelen)

Aandelen zijn momenteel nog altijd duurder dan voor de beurscorrectie. De voorbije twaalf maanden was de gemiddelde koers-winstverhouding van de Amerikaanse aandelen bijvoorbeeld dubbel zo hoog dan normaal. Roland Leuschel van de BBL is van mening dat die hoge k/w- ratio ' s gerechtvaardigd zijn als zich de komende twee jaar een conjunctuur- of een winstopstoot aandient. Maar de kans dat zoiets gebeurt is eerder klein. (Mooie beursnazomer is nog best mogelijk)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud