Schroder Salomon Smith Barney vindt Belgische aandelen zwaar onderschat

Volgens de economen van SSSB zijn Europese aandelen 26 procent ondergewaardeerd ten opzichte van obligaties, gebaseerd op een vergelijking tussen hun verwachte rendementen. Rekening houdend met de risicopremie, zijn aandelen 18 procent goedkoper dan obligaties. De risicopremie is het door aandelenbeleggers vereiste extra rendement boven de risicovrije opbrengst van staatsobligaties. "Volgens dit model zouden de Europese beurzen de komende 12 maanden minstens 20 procent moeten stijgen", zeggen de analisten.

De goedkoopste beurzen in Europa zijn de Oostenrijkse, Belgische, Duitse, Italiaanse, Spaanse, Zwitserse en Britse. Finland, Frankrijk, Ierland, Nederland, Noorwegen en Portugal zijn duur wanneer beleggers alleen naar de risicopremie van deze markten kijken. Denemarken is in alle opzichten overgewaardeerd.

Wanneer de opleving komt, is de Belgische beurs goed geplaatst om daarvan te profiteren. De sector met het grootste potentieel is namelijk die van de banken en financiƫle diensten, die een groot gewicht in de Bel20 vertegenwoordigen. SSSB schat de langetermijngroei in deze sector op 9,3 procent. Toch is SSSB geen koper van Belgische aandelen.

Daarvoor zijn de liquiditeit en de internationale uitstraling van onze beurs te klein.

Econoom Mark Howdle ziet drie katalysatoren die het globale herstel moeten inluiden. De eerste is de dalende olieprijs, waardoor energie goedkoper wordt. Dit effect, samen met de globale economische vertraging, heeft tot gevolg dat we voor inflatie niet moeten vrezen, zodat de centrale banken de rente kunnen verlagen. Ten slotte voorspelt Howdle dat analisten binnenkort te pessimistisch worden, en de bedrijven met hun winstcijfers opnieuw de verwachtingen zullen overtreffen. De aandelenkoersen moeten daarvan profiteren.

SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud