Advertentie

Siemens schrapt in telecompoot nog eens 7.000 arbeidsplaatsen

Siemens schroeft de onkosten in zijn telecompoot terug om de terugvallende bestellingen het hoofd te kunnen bieden. Het Duitse concern leek beter dan zijn sectorgenoten bestand tegen de marktcrisis, maar diende gisteren een tweede herstructureringsronde aan te kondigen. Die is niet onverwacht, maar valt wel zwaarder uit dan gedacht. Dat toont weer aan hoe diep de malaise woekert.

De grootste klappen vallen bij Information and Communication Networks (ICN), de afdeling voor spraak- en dataverkeer. De verklaring van topman Heinrich von Pierer, vorige week aan de Franse krant La Tribune, wordt bewaarheid dat Siemens mogelijk de helft van de ICN-fabrieken afstoot. De vestigingen zullen worden gesloten, verkocht of benut door andere concernonderdelen. De grootste fabrieken, in Duitsland, China en Brazilië, zijn van strategisch belang en blijven binnen de groep. De getroffen vestigingen zijn meestal kleiner.

Deze maatregel is maar een gedeeltelijke verklaring voor het verlies van de 5.000 bijkomende jobs tegen eind 2002. Ook op andere fronten gaat Siemens hakken in de uitgaven, bijvoorbeeld door de operaties te stroomlijnen en het verkoopapparaat te hertekenen. Het hoofddoel van dit PACT-programma (Profit and Cash Turnaround) is ICN opnieuw winstgevend te maken. Bij de eerste saneringsronde werd een streep getrokken door ruim 5.000 banen. Dat betekent meer dan 10.000 jbanen op een totaal van 53.000 bij ICN.

Bij de mobiele activiteiten (Information and Communication Mobile of ICM) gaan 2.000 arbeidsplaatsen voor de bijl. Dat is de invulling van het eerder aangekondigde voornemen om 400 miljoen euro te bezuinigen. ICM telt 30.000 mensen en verloor met het stopzetten van 2.600 tijdelijke contracten bijna 5.000 mensen.

Siemens Atea, het Belgische filiaal van de telecomactiviteiten van Siemens, werkt zowel voor ICN als ICM. Vorige maand maakte Siemens Atea, een rendabel bedrijf, het voornemen bekend om 190 arbeidsplaatsen te schrappen op een totaal van 2.340. 'Die operatie geldt voor ICN en ICM. Er is daarbij ook rekening gehouden met wat op groepsniveau te verwachten viel zodat er geen extra afvloeiingen te verwachten zijn. Dat wil echter niet zeggen dat we het PACT-programma niet gaan invoeren', aldus Vera Janssens, de woordvoerster van Siemens België. Er is geen ICN-fabriek in België. BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud