Advertentie

'Slechts 5 procent van de handelaars werkt in euro'

Banksys, de betaalkaartorganisatie achter Bancontact/MisterCash en Proton, vindt dat de handelaars nog onvoldoende zijn voorbereid op de euro. De organisatie voerde een onderzoek uit en kwam tot het besluit dat nog maar 1 handelaar op 20 vandaag al in euro werkt. Bij de andere handelaars zijn de kassa, de weegschaal en zelfs de volledige boekhouding nog alleen in frank. 'Bovendien is slechts 20 procent van de winkeliers, die nog niet in euro werken, van plan voor 1 januari 2002 over te stappen naar de euro. Dat betekent dat ze dan ook pas de betaalterminal die in hun winkel staat, zullen overschakelen', zegt Marina de Moerlooze, woordvoerster van Banksys.

De betaalkaartorganisatie heeft bijna alle betaalterminals aangepast aan de euro. De C-ZAM Smash-toestelletjes, waarmee de meeste elektronische betalingen worden uitgevoerd in de Belgische winkels, zijn vandaag voor 99 procent eurocompatibel. Banksys moest 65.000 Proton-terminals veranderen en 45.000 Bancontact/MisterCash-toestellen, samen goed voor een investering van ruim 32 miljoen euro.

Banksys maant de handelaars aan zo snel mogelijk aan de euro te gaan denken, om problemen begin volgend jaar te vermijden. 'We vrezen dat heel wat handelaars niet echt zullen voorbereid zijn om hun klanten vanaf 1 januari in euro te ontvangen', stelt de Moerlooze. 'Binnenkort begint trouwens de oudejaarsdrukte en dan vinden de handelaars helemaal de tijd niet meer om zich te euroactiveren.' Onder euroactiveren verstaat Banksys dat de handelaar de munteenheid van zijn terminal omzet in euro. 'De handelaar kan voordien het best al zijn prijzen in euro zetten, zorgen dat zijn kassa bedragen in euro toelaat en zelfs al zijn boekhouding in euro opstellen', vindt De Moerlooze. Eind oktober zullen de handelaars een 'euroactiveringskit' ontvangen van Banksys, een informatiepakket die hen kan helpen bij de euro-overschakeling. Wie niet snel genoeg overstapt, zal 'urgentiebrieven' van Banksys krijgen, wie er wel werk van maakt, wordt letterlijk 'in de bloemetjes' gezet.

Belangrijk is dat de omschakeling van de betaalterminals niets verandert voor de kaartgebruikers. Wie met zijn Bancontact/MisterCash betaalt, zal op het scherm van de betaalterminal evengoed het bedrag in euro zien als in frank. Ook op het kasticket blijft dat zo.

De Europese Commissie gaat de klacht van de Unie voor Zelfstandige Ondernemers (Unizo), die stelt dat Banksys haar monopoliepositie misbruikt, niet verder onderzoeken. Unizo moet zijn klacht intrekken. Europees commissielid Mario Monti vindt dat België zelf moet oordelen over een eventuele monopoliepositie. De federale minister van Economie, Charles Picqué, had daar om gevraagd. Hij voert al een tijdje een onderzoek uit over de marktpositie van Banksys in ons land. Het dossier ligt nu bij de Dienst voor de Mededinging. SaS

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud