Advertentie

SMS'en is niet louter een jongerenfenomeen

Dat blijkt uit een peiling onder 1.095 gsm-bezitters die de multimediatijdschriften Netwerk en Netcetera en het bureau InSites in juli uitvoerden. Toch blijven vooral studenten tussen 18 en 24 ware SMS-fanaten: 45,5 procent stuurt gemiddeld meer dan zes korte berichten per dag.

De peiling bevestigt dat het versturen van SMS-berichtjes in ons land in de afgelopen twee jaar explosief steeg. Bijna negen gsm-gebruikers op tien (87 procent) versturen nu SMS'jes. In 1999 was dat slechts 15,3 procent. Eén ondervraagde op drie stuurt één tot vijf SMS-berichten per dag, terwijl slechts één op drie minder dan één berichtje per week verzendt. Zware gebruikers zijn nog een zeldzaamheid: 2,9 procent doet het een tiental keer per dag. Vrouwen (93 procent) SMS'en meer dan mannen (84 procent).

Het grootste deel van de tekstberichtjes dient om afspraken te maken of informatie door te sturen. Iets lager ligt het aantal mensen dat ze verstuurt om 'te kletsen'. 2 procent geeft toe al een keer een tekstberichtje gezonden te hebben om iemand te pesten of te stalken. Ongeveer één ondervraagde op vier ontving wel eens een anonieme of ongewenste SMS, maar dat zijn niet noodzakelijk pestboodschappen. Vaak gaat het om vergissingen.

Advertentie

De beperking tot 160 lettertekens wordt gezien als grootste nadeel van de SMS-berichten, alsook het moeilijk kunnen archiveren. Ondanks de enorme toename van het SMS-gebruik heeft de Belg toch nog een voorkeur voor e-mail en mobiel bellen. 70 procent zegt de elektronische post en zijn gsm niet meer te kunnen missen. De helft van de ondervraagden kan niet meer zonder het SMS'en. Bijna 70 procent denkt ook dat e-mail betrouwbaarder is dan SMS en dat je dus meer zekerheid hebt dat die aankomt.

Voor een op twee vrouwen, die dus grotere SMS-gebruikers zijn, maken de SMS-kosten de helft uit van de gsm-rekening. Slechts voor een kwart van de mannen geldt hetzelfde. Drie kwart van de ondervraagden weet precies hoeveel het kost om een SMS te versturen.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Formateur Bart De Wever.
Tarief effectentaks stijgt naar 0,25 procent in nieuwe supernota De Wever
In een nieuwe versie van de supernota van Bart De Wever zakt het tarief van de meerwaardebelasting op aandelen naar 5 procent en gaat de effectentaks van 0,15 naar 0,25 procent. Werknemers met aandelenopties zullen dan weer een solidariteitsbijdrage moeten betalen.
Gesponsorde inhoud